Legerjeeps uit Bergen maken plezierrit

IJmuiden – Zes jeeps uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog reden donderdag in colonne vanuit Bergen naar IJmuiden. Zij maakten een tussenstop in het havengebied om de passagiers in de gelegenheid te stellen een visje te happen. De vriendengroep, die als gemeenschappelijke hobby jeeps bezit, genoot van het mooie weer.

Jan Zomerdijk poseert graag bij zijn jeep, type Willys, waar hij veel plezier aan beleeft en beleefde. ,,Mijn vrouw en ik hebben hem al veertig jaar. We maken vandaag gewoon een ritje voor de fun. Vanuit Bergen zijn we eerst naar Wijk aan Zee gereden, maar daar stond het helemaal vast. Toen zijn we de Velsertunnel maar doorgegaan. Jammer genoeg konden we niet over de sluizen. En nu genieten we hier in het havengebied van een hapje en drankje, voordat we weer huiswaarts gaan.” De vriendengroep blijkt aangesloten bij Keep them Rolling en Jeep Club Nederland Eén van de vrienden onderhoudt de jeeps en zorgt ervoor, dat ze in uitstekende staat verkeren.

De zogenaamde Willys, waar heer Zomerdijk trots voor poseert, is overigens te koop. Deze zandkleurige jeep is speciaal gemaakt om in een woestijn te opereren. ,,Ik raad wel aan, om hem in een garage bij je huis te stallen. Dan heb je er het meeste plezier van. Je maakt snel even een ritje als het mooi weer is. En je kinderen of kleinkinderen vinden dat ook helemaal te gek.” Het jaar 2020 zou voor de jeepbezitters een extra feestelijk jaar worden ter gelegenheid van de viering van 75 jaar vrijheid. Het plan was om aan diverse festiviteiten mee doen, net zoals vorig jaar in juni in Normandië. Een en ander is bij het rondbrengen van 900 vrijheidsmaaltijden op 5 mei binnen de gemeentegrenzen van Bergen gebleven. ,,Wel was dat een hartstikke leuke actie, die mensen veel mensen blij heeft gemaakt. Het was heel leuk om te doen!” aldus Jan. (Tekst / Foto: Arita Immerzeel)

Meer informatie: www.ktr.nl en www.jeepclub.nl.