Leerlingen krijgen les in spoorveiligheid

Een groep van 44 leerlingen uit groep vijf van basisschool De Triangel uit Velsen-Noord stond vorige week verbaasd te kijken hoe lang een met rollen staal geladen trein erover doet om bij een noodstop tot stilstand te komen.

Ze kregen op Station Velserbosch van een machinist van Tata Steel een praktijkdemonstratie. Deze maakt onderdeel uit van een voorlichtingscampagne om scholieren uit Velsen-Noord bewust te maken van het gevaar van spelen rond het Gildenspoor. Over die spoorlijn, die midden door het dorp loopt, worden goederen naar en vanaf het terrein van Tata Steel vervoerd. ,,Zelf zien hoe moeilijk het is om een met rollen staal van 25 ton per stuk beladen trein zo snel mogelijk te laten stoppen, is een ervaring die kinderen een gevoel geeft bij het gevaar van spelen rond het spoor”, stelt Wilko Keulemans, manager railvervoer bij Tata Steel in IJmuiden. ,,Je kunt vertellen hoe gevaarlijk het is, maar niets brengt de boodschap van onze spoorveiligheidscampagne beter over dan zelf zo’n remdemonstratie bijwonen”, aldus Keulemans. Na afloop van de remproef maakten de kinderen nog een rit met een oude stoomtrein over het terrein van Tata Steel

Tata Steel organiseert jaarlijks een spoorveiligheidscampagne voor leerlingen van groep vijf van De Triangel. Dit gebeurt in samenwerking met de school en het regionale politiekorps. De campagne bestaat naast de remdemonstratie uit een speciale les van een machinist van Tata Steel en een politieagent en wordt afgesloten met een tekenwedstrijd.