Lars Bottelier pakt brons bij Capri Napels Marathon

Lars Bottelier heeft bij de historische zwemwedstrijd van Capri naar Napels beslag gelegd op de bronzen medaille. De IJmuidenaar voltooide de 36 km lange oversteek in 7 uur en 25 seconden. Hierbij moest hij alleen de Italiaan Ghettini (6:56.11) en Macedoniër Pop Acev (6:59.59) voor zich dulden.

De Capri Napels Marathon heeft een uniek karakter. De zwemmers moeten zonder gps-navigatie of volgboot van Capri naar Napels zien te komen. De ‘ouderwetse’ manier zorgt ervoor dat de coach ook een cruciale rol heeft, want die moet op zicht navigeren. Bovendien stond de wedstrijd vroeger bekend als het officieuze wereldkampioenschap openwaterzwemmen.

Samen met zijn begeleider Marcel Stroet had Bottelier een plan bedacht om de overtocht succesvol te volbrengen. ,,Het plan was om de eerste vijf uur zo ontspannen mogelijk door te komen. Bij de groep blijven en energie sparen. Op het eind konden we dan kijken wat er nog in zou zitten.’’

De race verliep volgens plan, maar het tempo werd vanaf het begin gelijk opgevoerd. De Italiaan Ghettini zwom halverwege de race weg bij de groep. Twee andere zwemmer pakten een andere route via rechts. Bottelier kwam alleen te liggen samen met een Braziliaan. ,,Hij zei dat we moesten samenwerken om de beurt vijf minuten op kop zwemmen.’’

Zo liepen de Braziliaan en Bottelier in op de nummer 2 en 3. ,,Ik zag dat wij aan het inlopen waren en op een gegeven moment dacht ik: nu moet ik gaan. Ik plaatste een grote versnelling en zwom naar de andere jongens toe.’’

Bottelier haalde de derde plek in met nog 1 kilometer te gaan tot de finish. Hij probeerde nog de tweede plek in te halen, maar die was uiteindelijk 25 seconden sneller. Bottelier omschrijft het aantikken van de finish als ‘een geweldig gevoel.’

Voor Bottelier was dit de beste prestatie in zijn carrière te noemen. Hij is de tweede Nederlandse man die weet op het podium te eindigen bij deze marathon. Eerder was dat Hans van Goor in 1992 die ook de derde plek wist te veroveren. (foto: aangeleverd)