Laatste publieksdagen dit jaar op Forteiland IJmuiden

IJmuiden – Nog twee maal heeft het publiek dit jaar de gelegenheid om Forteiland IJmuiden te bezoeken. De laatste publieksdagen staan gepland op 4 oktober en 1 november. Een mooie kans om een kijkje te nemen op deze unieke locatie, die een grote rol gespeeld heeft in de geschiedenis van deze regio.

Het fort bij IJmuiden heeft een zeer bewogen geschiedenis. Gebouwd tussen 1881 en 1888 met drie verdiepingen, 72 zalen en kamers en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van 585 meter is het gebouw het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. Uitgerust met vijf zware kanonnen in de pantsergalerij aan de zeezijde en twee kanonnen in een koepel aan de landzijde was het destijds een geweldige bewaker voor onze hoofdstad.

Nog geen veertig jaar later werden de 40 ton zware mastodonten afgekeurd. De Duitse bezetter heeft ze in 1943 in stukken afgevoerd naar de smeltovens van de staalfabriek. Tot 1963 werd het fort nog gebruikt en bewaakt, maar als vestingwerk opgeheven en verlaten. In december 1996 verscheen de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dat was ook het moment om te starten met het restaureren van het verloederde fort. Langzaam maar zeker kreeg het fort en de omgeving zijn vroegere allure weer terug. Het is nu een tijdloos ondergronds monument dat zijn geheimzinnige karakter heeft behouden.

Drie afvaarten

De overtocht naar het Forteiland duurt ongeveer vijf minuten en wordt verzorgd door de Koningin Emma, een zeewaardig passagiersschip met een vaste ligplaats aan de Kop van de Haven (Sluisplein nr. 78) in IJmuiden. De vertrektijden zijn: 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Retourvaart naar keuze om 13.00, 15.15 of 17.20 uur. Na de overtocht worden de passagiers aan de steiger op het eiland ontvangen door gidsen van PBN.

Coronamaatregelen

Vanwege de coronamaatregelen lopen er geen gidsen mee. De bezoekers mogen zelf rondlopen op het Forteiland. Hiervoor geldt eenrichtingsverkeer. Bezienswaardige punten zijn voorzien van een QR-code. Ook kunnen de bezoekers vragen stellen aan de aanwezige gidsen. In de Koepelzaal van het fort en op het aangrenzende buitenterras kunnen bezoekers even op adem komen. Hapjes en drankjes moeten ze echter zelf meenemen. Minder validen moeten er rekening mee houden dat het fort niet overal makkelijk begaanbaar is. Toegangskaarten voor overtocht en Forteiland kosten €12.50 per persoon. Belangstellenden kunnen kaarten bestellen via internet of telefonisch: 0255 511676. (Foto aangeleverd)