Laatste Publieksdag Forteiland IJmuiden

IJmuiden – Zondag 5 november is de laatste openstelling van dit jaar voor bezoekers van Forteiland IJmuiden. Het sfeervolle Forteiland IJmuiden is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en sinds 1996 opgenomen op de lijst van Unesco Werelderfgoederen. Vrijwilligers van Vereniging Forteiland IJmuiden ontvangen bezoekers graag om te vertellen over de geschiedenis ervan en over alle sporen, die op het vier hectare grote eiland nog zichtbaar zijn. En dat zijn er verrassend veel!

Het fort zelf is zo’n 100 meter lang en dertig meter hoog. Het beslaat drie verdiepingen, die per veilige trap alle drie te bezoeken zijn. Er wordt op maat rondgeleid, wat een bezoek aan het eiland ook juist interessant maakt als bijvoorbeeld familie-uitje of voor fotografen. Ook bij regenachtig weer, omdat het fort zelf zo mooi in tact is gebleven. Er zullen per open dag drie overvaarten vanaf de Kop van de Haven worden verzorgd door Koningin Emma, het motorschip van de eerste IJmuidense Rondvaartmaatschappij.

Cultuurhistorische rondleidingen

In het ruime fort (bouwjaar 1888) zelf kan er genoten worden van een eenvoudige catering van koffie, thee en limonade met koek of reep. Eventueel een eigen lunchpakket meenemen is dus aan te raden. Deskundige gidsen verzorgen cultuurhistorische rondleidingen aan wie dat wil. Voor liefhebbers zijn er rondleidingen langs bunkers en andere Duitse sporen. Er kan ook vrij worden rondgelopen, men kan op informatieborden en internet veel informatie vinden. Voor mensen die slecht ter been zijn, is Forteiland helaas geen aanrader, want er is geen lift. En op het terrein om het fort heen, vragen bunkers, hoogteverschillen en zandpaden om goed schoeisel. Omdat Forteiland IJmuiden tussen de pieren in zee ligt, is het er koeler en winderiger dan aan wal. Met de kleding is het een aanrader om daar rekening mee te houden. Het eiland vraagt erom om zelf op ontdekkingstocht te gaan en is vrij toegankelijk, ook na een rondleiding. Er is genoeg moois om zelf te ontdekken, zoals drakentanden, gevechtshuisjes en loopgraven.

Meer informatie

Kaartverkoop online via www.ijmuidenserondvaart.nl. Tarief: € 14,50 p.p. Vertrektijden: 10.45 uur / 12.45 uur / 15.10 uur. Retourtijd naar keuze: 13.00 uur / 15.15 uur / 17.25 uur. (Foto: Arita Immerzeel)