Koning Willem-Alexander opent jubileumfeest Tata Steel

Koning Willem-Alexander heeft donderdag het jubileumfeest van Tata Steel geopend. Hij deed dat door in de grote tent op het festivalterrein het boek open te slaan waarin 100 verhalen van medewerkers, omwonenden, klanten en leveranciers zijn opgetekend. Op 20 september was het precies een eeuw geleden dat het beeldbepalende staalbedrijf werd opgericht als Koninklijke Nederlandse Hoogovens NV.

Tijdens zijn bezoek aan Tata Steel bracht de koning ook een bezoek aan het Innovation Centre, waar hij in het Research & Development-laboratorium uitleg kreeg over de manier waarop onderzoekers speciale staalsoorten ontwikkelen voor toepassing in auto’s. Het gaat daarbij om staal dat heel sterk is en zo zorgt voor maximale veiligheid van inzittenden. Door de hoge sterkte van het staal worden auto’s tegelijkertijd lichter en dus zuiniger.

Na de openingshandeling ging de Koning in gesprek met een aantal medewerkers en omwonenden van het staalbedrijf die hebben meegewerkt aan de 100 persoonlijke verhalen. De Koning werd ontvangen door Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) en Hans Fischer (CEO Tata Steel in Europa) in aanwezigheid van T.V. Narendran (CEO en Managing Director van Tata Steel Limited).

,,Ik ben trots op het feit dat we erin geslaagd zijn om al 100 jaar tot de top van de wereldwijde staalindustrie te behoren”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter Tata Steel Nederland. ,,We zijn toonaangevend waar het gaat om de kwaliteit van onze producten én op het gebied van duurzaamheid. Dat hebben we bereikt doordat we altijd fors hebben geïnvesteerd in innovatie, zowel op product- als procesgebied. Maar de allerbelangrijkste succesfactor zijn onze medewerkers. Hun passie, bevlogenheid en doorzettingsvermogen heeft ons gebracht waar we nu staan. En daar ben ik hen dankbaar voor.”

,,Ons staalbedrijf in IJmuiden neemt een unieke plek in, zowel letterlijk als figuurlijk”, aldus Hans Fischer, CEO van Tata Steel in Europa. ,,Dankzij de visie van de oprichters hebben we de best mogelijke logistieke verbindingen om grondstoffen aan te voeren en klanten in de hele wereld van hoge kwaliteit staal te voorzien. En die kwaliteiten kunnen we leveren door onze nimmer aflatende focus op het ontwikkelen van producten die een hoge toegevoegde waarde hebben voor onze klanten. In de V.S. is ‘Dutch steel’ synoniem voor staal van topkwaliteit. En we blijven ambitieus. We willen van Tata Steel in Europa het staalbedrijf maken dat in alle opzichten duurzaam is.”

Het 100-jarig jubileum van het staalbedrijf in IJmuiden wordt groots gevierd. Op het terrein is een speciaal festivalterrein aangelegd van 13.000 vierkante meter, met de grootste tent van Europa (capaciteit: 4.000 personen), een reuzenrad van 33 meter, vier verschillende tenten met muziek, een fonteinbar en tien foodtrucks.

Er worden tot en met 5 oktober twaalf grote evenementen georganiseerd voor medewerkers, gepensioneerden, relaties, omwonenden, klanten en leveranciers. In totaal worden zo’n 40.000 gasten verwacht in de Wereld van Staal, zoals het festivalterrein heet. Voor de feesten is een spectaculaire show ontwikkeld met Carolien Borgers als verhalenvertelster en zangeres, visuele effecten, een orkest van 40 man en 17 dansers onder leiding van topchoreograaf Gerald van Windt (Idols, Holland’s Got Talent, Everybody Dance Now en X-Factor). De jubileumshow ‘Door het vuur’ wordt negen keer opgevoerd.

Van een klein bedrijf is Tata Steel in IJmuiden in 100 jaar tijd uitgegroeid tot een ware wereld van staal. Inmiddels is de ‘site’ het grootste aaneengesloten industriële complex van Nederland, met een omvang van 750 hectare. Op het terrein staan tientallen fabrieken en installaties, verbonden door 100 kilometer spoor, 80 kilometer weg en 55 kilometer transportbanden.

Tata Steel is een volledig geïntegreerde site, waar alle processen, van de voorbewerking van de grondstoffen tot en met het coaten van de rollen staal op één terrein plaatsvinden. Het behoort tot de top van staalbedrijven in de wereld waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Tata Steel heeft in Nederland 10.000 werknemers, waarvan 9.000 in IJmuiden, die jaarlijks zo’n 7 miljoen ton staal produceren voor klanten over de hele wereld. Zie ook www.100jaarstaal.nl

Voor het vervoer van de VIP’s, waaronder de koning, koos Tata Steel deels voor een lokale samenwerking met Van der Valk Taxiservice, eveneens uit IJmuiden. Directeur Henk van der Valk is ontzettend trots op deze bijzondere opdracht. ,,Tata Steel is een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Dat wij met onze vervoersdiensten, waarbij onze kwaliteit en service de doorslag gaven, een hoofdrol mochten spelen tijdens het jubileumfeest, was een hele grote eer.” (foto: Michel van Bergen)