KNRM-redders ruilen met buitenlandse collega’s

Van zaterdag 23 tot zaterdag 30 september organiseert de International Maritime Rescue Federation (IMRF) een uitwisselingsprogramma voor vrijwillige reddingbootbemanningen van verschillende Europese reddingmaatschappijen.

Het hoofddoel van deze uitwisseling is het delen van kennis en het leren van elkaars organisatie om het levensreddende werk te optimaliseren. KNRM-reddingstation IJmuiden zendt redder Richard van der Hammen uit naar Frankrijk.

De IMRF heeft, na het succes van afgelopen vijf jaar, wederom de organisatie op zich genomen van de zesde Europese reddingboot bemanningsuitwisseling. In totaal doen elf landen mee: Duitsland, IJsland, Noorwegen, Finland, Zweden, Engeland, Frankrijk, Portugal, Estland, Denemarken en Nederland.

De organisatoren van de deelnemende landen hebben een leerzaam programma verzorgd, dat aansluit bij de omstandigheden van het land. Denk daarbij aan de rotskusten van Engeland, de vele eilandjes voor de kust van Zweden, de bergreddingen in IJsland en de zandstranden en het Waddengebied van Nederland. De buitenlandse vrijwilligers zullen Search and Rescue (SAR) oefeningen met KNRM-reddingstations meedraaien om op die manier ervaring en kennis uit te wisselen en nieuwe technieken en vaardigheden te leren.

Richard van der Hammen (50) was van 2001 tot 2010 opstapper (bemanningslid) bij het IJmuidense KNRM-reddingstation aan de Haringkade 2. Vanaf 2010 is Richard één van de plaatsvervangend schippers van de reddingboot geworden. Als neventaak kan hij binnen de Veiligheidsregio Kennemerland ook ingezet worden als SAR Liaison bij grote incidenten voor de informatie-uitwisseling en de coördinatie van inzet van de Seach and Rescue-eenheden.

De KNRM heeft een uitgebreid programma gemaakt voor de buitenlandse collega’s waarin het oefenen met de KNRM-reddingstations centraal staat. Daarnaast zijn er offshore veiligheidstrainingen op het maritiem opleidingsinstituut STC-KNRM, een beach lifeguards training op het strand van IJmuiden en oefeningen met de NHV-SAR helikopter. Ook zal er een bezoek worden gebracht aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het Kustwachtcentrum in Den Helder. (foto: KNRM)