Kijkje bij verzetsman Johan van Beem thuis

Onlangs stapte de zoon van verzetsstrijder Johan van Beem (Johan van Beemlaan) na meer dan 70 jaar zijn voormalig ouderlijk huis, waar nu Renk en Lucy Steen wonen, aan de Hoofdstraat 274 te Santpoort binnen.

Vader Johan van Beem was tijdens de Tweede Wereldoorlog niet alleen koerier van Je Maintiendrai en Het Parool maar zorgde tevens voor de distributie van bonnen. In de villa ‘Us Honck’ aan de Wüstelaan zaten Joodse kinderen ondergedoken. Toen het daar te gevaarlijk werd, vonden twee meisjes, Henny en Klara, een schuilplaats bij de familie Van Beem. Zoon Hans, nu 93 jaar, herinnert zich dat nog heel goed.

Vader Johan werd verraden en op transport gesteld naar Ravensbrück, waar hij door de Russen werd bevrijd. Op de terugweg overleed hij door overvoeding.

Hans, vergezeld van zijn zoon die met een onderzoek hierover bezig is, was heel blij dat zijn ouderlijk huis bijna niet was veranderd. Bedroefd was hij ook: het huis Hoofdstraat 272, dat gebouwd werd door zijn grootouders, is in 2009 gesloopt. Er bleek nog een link te bestaan tussen hem en de huidige bewoners: André Rieu senior die de klas- (Veronicaschool) en zanggenoot was van Lucy’s vader speelde jaren later op de vleugel in huize Van Beem.

Zittend in de grote stoel op de plek waar ooit de vleugel stond zei Hans: ,,Ik voel me hier thuis, ik wil hier wel blijven.’’