Kennisquiz over IJmuiden voor velen een echte uitdaging

IJmuiden – In het Thalia Theater werd vorige week donderdag de vierde editie van de Grote IJmuiden Quiz gehouden. Een pittige kennisquiz over alles wat met IJmuiden te maken heeft. Met achttien teams was de grote zaal van het theater helemaal gevuld, de avond kende een spannend verloop en een onverwachte ontknoping.

Donderdagavond, 18.55 uur. Hoewel de zaaldeuren pas om 19.00 uur open gaan, heeft zich al een kleine groep fanatieke deelnemers in de gangen van het theatergebouw verzameld. Onderling bespreken de quizfanaten hun winstkansen. Dan zwaaien de zaaldeuren open en zoeken de teams van maximaal vijf personen snel een tafeltje op. Zijn ze er klaar voor? ,,Nee wij zijn nog druk bezig met de voorbereidingen’’, ,merkt een deelnemer op. Hij vertelt dat zijn team vorig jaar tweede werd en erop gebrand is om dit jaar de beker in de wacht te slepen. ,,We doen in totaal nu voor de derde keer mee.’’ Om 19.30 uur neemt presentatrice Nel Luiken het woord. De quiz gaat beginnen. In de eerste ronde vuurt ze direct een aantal pittige vragen op de deelnemers af. In welk land zijn de deuren voor de nieuwe zeesluis gebouwd? Wat is de naam van het bouwproject in het zogenoemde KPN-gat aan de Lange Nieuwstraat? Hoe heet de enige moskee van IJmuiden en wat is de naam van de architect die dit gebouw ontwierp? Aan de achttien tafels wordt druk overlegd en ijverig geschreven.

Voor het maken van de quiz heeft Nel Luiken ondersteuning gekregen van Erik Baalbergen. Hij is onder meer bekend als auteur van de rubriek ’Typisch IJmuiden’ in deze krant en beschikt over een grote kennis van IJmuiden, zowel van vroeger als nu. In zeven ronden worden de deelnemers geconfronteerd met vragen over nieuws, politiek, sport en cultuur, maar krijgen ze ook oude en nieuwe foto’s te zien en moeten ze de namen van prominente bewoners van IJmuiden uit het verleden en heden noemen. ,,Vorig jaar won het team ‘Een IJmuidenaar Leeft’ de quiz’’, vertelt Jan van den Hoff. Samen met zijn schoondochter Annika vormt hij deze avond de jury. Al na een paar rondes valt ze op dat de wedstrijd dit jaar spannender is. De winnaars van vorig jaar staan in de eerste tussenstand, die na drie rondes wordt gegeven, op de vijfde plaats. Op dat moment voert ’Team Z’ de ranglijst aan, maar de strijd is nog niet gestreden.  De volgende ronde is die met oude foto’s van IJmuiden. Groot gejuich weerklinkt van achter uit de zaal, als bij het doornemen van de antwoorden blijkt dat een team het zwembad ‘Heerenduinen’ goed heeft herkend.

Dat het niveau van de vragen hoog is, blijkt wel uit het feit dat op enkele vragen nauwelijks goede antwoorden komen. De vraag welk warenhuis vroeger was gevestigd in een getoond pand aan de Kanaalstraat, weet zelfs geen enkel team te beantwoorden. Ook bij de tweede tussenstand, na zes gespeelde rondes, blijkt ‘Team Z’ op de eerste plaats te staan. Maar als Nel Luiken rond 23.00 uur de definitieve winnaar bekend maakt, blijken de kaarten anders te zijn geschud. In de laatste ronde blijken ze te zijn ingehaald door team ‘De Kaairidders’. Met een totaal van 54 punten, slechts een halve punt meer dan ‘Team Z’, wint dit team de felbegeerde beker. Voor het eerst wordt ook een poedelprijs uitgereikt: ‘Team M & M & Y’, bestaande uit (slechts) drie dames, is onderaan de ranglijst geëindigd, de dames ontvangen elk een doosje met daarin wellicht het beroemdste gebakje van IJmuiden, de ‘drietieter’ van Hazenberg, dat sinds de sluiting van deze banketbakker op de Lange Nieuwstraat een tweede leven heeft gekregen als het Hazenbergje van bakkerij Beeksma. (Bos Media Services)