Juryleden Vereniging van het Jaar bezoeken Soli

Juryleden van de verkiezing Vereniging van het Jaar hebben dinsdag een bezoek gebracht aan provinciewinnaar Muziekvereniging Soli. Het orkest is winnaar in de categorie cultuur in de provincie Noord-Holland. Zij werden geïnterviewd door ambassadeur Erik van der Hoff en een jurylid uit de kunst- en cultuurwereld.

Na afloop van het bezoek reageerde de jury enthousiast: ,,Het is mooi om te zien dat deze vereniging niet alleen een belangrijke rol speelt in het leven van de mensen die bij de vereniging aangesloten zijn, maar ook in de hele gemeenschap. Verder vertelde ze ons met een knipoog dat het een kunst is om van geluidsoverlast een feestje te maken!”

De vereniging werd door middel van een interview getoetst op thema’s als maatschappelijke impact, duurzaamheid en betrokkenheid. Eind september tijdens de Nationale Sportweek wordt de landelijke winnaar bekend gemaakt.

De komende weken komt de verkiezing Vereniging van het Jaar tot ontknoping. Bekende ambassadeurs uit de sport- en cultuurwereld bezoeken samen met juryleden alle provinciewinnaars. Vervolgens kiezen zij per categorie drie winnaars die doorgaan naar de landelijke finale. Uiteindelijk mag één sportvereniging en één cultuurvereniging de titel Vereniging van het Jaar gaan dragen.

De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Nationale Sportweek, eind september. Zij winnen Masterclasses van professionals die de vereniging verder helpen. Bovendien maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om de verenigingen extra in de schijnwerpers te zetten.

Verenigingen in heel Nederland werden aan het begin van het jaar uitgedaagd hun verenigingsverhaal te delen via verenigingvanhetjaar.nl. In 71% van alle gemeenten in Nederland deden verenigingen mee aan de verkiezing. Per provincie werd de vereniging met de meeste stemmen en hoogste beoordeling provinciewinnaar.

Dit jaar vindt de verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ voor het eerst plaats. De verkiezing is een initiatief van de Rabobank met haar partners in sport en cultuur: NOC*NSF, LKCA en Kunstbende met als doel de kracht van sport- en cultuurverenigingen bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten.

De ingezonden verhalen van alle winnende verenigingen zijn terug te lezen op www.verenigingvanhetjaar.nl. (foto: aangeleverd)