Journalisten schrijven boek over nieuwe zeesluis

Na maanden van voorbereiding verschijnt maandag 6 november het boek ‘Een nieuwe voordeur; de bouw van de grootste sluis ter wereld’.

Hierin behandelen de auteurs Kees de Boer, Pieter van Hove en Gwendelyn Luijk van IJmuider Courant/Dagblad Kennemerland dit reuzenproject in de monding van het Noordzeekanaal. Ook gaan zij in op de gevolgen voor de gebruikers en omwonenden van de sluis.

Over het onderwerp heeft dit jaar een 23-delige serie in genoemde kranten gestaan. Deze verhalen, aangevuld met de geschiedenis van het sluizencomplex en het Sluis- en Haven Informatie Punt (SHIP) zijn nu gebundeld in een handzaam boek.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer: de revolutionaire manier van bouwen, de gevolgen voor de sleepdiensten, het Loodswezen, de Vletterlieden, de bewoners en de landelijke inpassing van het sluizencomplex. De auteurs spraken hiervoor met tal van mensen die direct of indirect met de sluis te maken hebben.

Het boek kost 13,25 euro en is verkrijgbaar bij boekhandel The Read Shop aan het Marktplein in IJmuiden, Primera IJmuiden aan de Planetenweg, Bredero Boeken aan de Hoofdstraat in Santpoort-Noord en SHIP aan de Noordersluisweg in IJmuiden. (ISBN: 978-90-827380-0-1) (foto: Een nieuwe voordeur)