Jonge schoenmaker wint zilver tijdens vakwedstrijd

De 20-jarige schoenmaker Wout Swier uit IJmuiden heeft 10 april in Hotel Vianen tijdens een gala-avond een prachtige prestatie geleverd door zilver te winnen op een Europese vakwedstrijd, georganiseerd door de Nederlandse Schoemaker Vereniging (NVS).

Deelnemers tonen hun vakmanschap, technische kennis en de ambachtelijke vaardigheden. De ingestuurde schoenen werden op maar liefst 10 criteria beoordeeld. De jury beoordeelde de deelname als hoog.

Wout Swier wist in de hoogste categorie van werkgevers en werknemers met zijn gerepareerde schoenen de Nederlandse zeskoppige vakjury te imponeren met zijn vakmanschap en fijne afwerking van zijn wedstrijdschoenen.

Zijn gemiddelde van 9,2 was zo hoog dat hij slechts eentiende punt verwijderd was van de gouden plak. Dus kan je terecht spreken van zilver met een gouden rand.

In een voorgaande editie wist Wout Swier goud te winnen wat veel zegt over zijn vakmanschap binnen dit ambachtelijk beroep.

Wout Swier is het repareren van schoenen niet vreemd want hij komt uit een echte schoenmakersfamilie die al vier generaties bestaat in IJmuiden. Een trotse vader Nol Swier: ,,Als je zo hoog scoort op een Europese wedstrijd, op een relatief jonge leeftijd van 20 jaar, is dit echt meer dan een geweldige prestatie.

Wout Swier is momenteel werkzaam bij vakschoenmakerij Marcel Speetjes in winkelcentrum Groenhof in Amstelveen. Marcel Speetjes: ,,Wout is een toptalent en ik en ons team, zijn bijzonder trots op hem. Zijn wedstrijdschoenen, beker en het zilver staan hier te pronken op de toonbank en onze  klanten vinden het ook geweldig. Hij krijgt dagelijks bloemen van onze klanten en hij straalt dan ook de hele dag. Geweldig toch?’’

Of Wout volgend jaar ook weer meedoet? ,,Ha, ha’’,  lacht Wout. ,,Eerst even genieten, maar dit smaakt wel naar meer, dus wie weet?’’