Investeringsproject Tata Steel ligt op koers

Bij Tata Steel krijgt een van de belangrijkste investeringsprojecten steeds meer vorm. In oktober vorig jaar is de eerste paal geslagen voor de bouw van de nieuwe, additionele continugietmachine in de Staalfabriek. In deze installatie wordt vloeibaar staal omgezet in plakken staal van 22,5 cm dik en 8 tot 12 meter lang.

Vrijdag zijn de eerste 80 vrachtwagens met beton gestort voor de fundering voor deze enorme installatie met een lengte van zo’n 35 meter. Daarvoor is in de Staalfabriek een bouwput gegraven met een breedte van 40 meter, een lengte van 195 meter en een diepte van 14 meter. Voor de fundering wordt 12.000 m3 beton gestort en is zo’n 2 miljoen kilo staal gebruikt. Dagelijks zijn er gemiddeld 65 personen aan het werk in de bouwput.

Wat het project extra bijzonder maakt is dat het plaatsvindt in een fabriek die volop in bedrijf is. Het aanbrengen van de fundering duurt tot april 2018. Daarna start de fase van het ter plekke bouwen van de continugietmachine. De nieuwe installatie wordt in 2019 in gebruik genomen. In totaal is met dit project een investering van zo’n 200 miljoen euro gemoeid. Op dit moment heeft de Staalfabriek twee continugietmachines.

,,Tata Steel focust op het ontwikkelen en produceren van geavanceerde staalsoorten voor cruciale sectoren als de automobielindustrie”, aldus Hans van den Berg, directeur van Tata Steel in IJmuiden. ,,Dankzij de investering in een extra continugietmachine die is voorzien van de allernieuwste technologieën, kan de Staalfabriek in IJmuiden in 2019 geavanceerde en ultrasterke hogesterktestalen maken van een nog hogere kwaliteit.”

Deze investering maakt onderdeel uit van een reeks aan investeringen op de site in IJmuiden, van de Staalfabriek tot de Warmbandwalserij, de Koudbandwalserijen, de Dompelverzinklijnen en de fabriek voor verpakkingsstaal. ,,Deze projecten zorgen ervoor dat we nog meer producten met een hoge toegevoegde waarde kunnen maken. Daarmee helpen we onze klanten het verschil te maken in hun markten en zorgen we ervoor dat ons staalbedrijf in IJmuiden een mooie toekomst heeft.”