In Memoriam Cobi Schoondergang-Horikx

Driehuis – Afgelopen week overleed voormalig politica Cobi Schoondergang-Horikx op 90-jarige leeftijd in haar woonplaats Santpoort-Noord. Meer dan 20 jaar zat ze voor Groen Links in de Provinciale Staten en de Eerste Kamer. Tot een paar jaar geleden was ze hier ook voorzitter van de Zonnebloem.

Door de liefde voor het strand kwam Cobi voor het eerst in verzet. Begin jaren zeventig ontdekte ze dat in het nieuwe streekplan een gloednieuwe haven was ingetekend onder de zuidpier van IJmuiden. Cobi werd met haar zoon Robert een van de oprichters van het Komité Anti-Voorhaven.

Cobi voerde niet alleen actie in Provinciehuizen en stadhuizen. Samen met haar schoondochter zat ze ook in de blokkade in de haven van IJmuiden voor de vrachtauto´s met radioactief afval. Allemaal leuk en aardig die acties, vond Cobi na een tijdje, maar als je echt iets wilt veranderen, moet je de politiek in. Eerst voltooide Cobi nog twee doctoraal studies planologie en filosofie en knoopte er nog een postdoctoraal bestuurskunde aan vast.

Cobi hield niet alleen doortimmerde verhalen. Ze luisterde ook naar die van collega´s uit andere fracties. En als de argumenten van de anderen steekhoudend waren, was ze niet te beroerd om haar standpunt bij te stellen.

Foto: aangeleverd