IJmond-gemeenten treden gezamenlijk op tegen illegale drugspanden

De burgemeesters van Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen hebben deze week besloten om gezamenlijk op te treden tegen illegale drugspanden.

Drugshandel wordt alleen gedoogd vanuit een coffeeshop. Omdat deze ook vaak illegaal plaatsvindt vanuit verkooppunten in woningen of bedrijfsruimten zoals winkels, horeca of magazijnen, is dit besluit genomen.

Met het vaststellen van een gezamenlijk standpunt onder de naam ‘Damoclesbeleid’ slaan de zij de handen ineen om illegale verkooppunten te sluiten.

Daarmee beogen de vier burgemeesters niet alleen de illegale drugsverkoop en drugshandel te verminderen, maar ook de overlast voor de buurt.

Door binnen de IJmond dezelfde regels te hanteren, wordt  afstemming met politie en justitie eenvoudiger. Ook worden de regels op onderdelen strenger. Zo wordt bij een tweede overtreding een particuliere woning, net als een bedrijfspand, voor drie maanden gesloten. Dit was voorheen een maand.

Daarnaast wordt er, bij het ontdekken van hennepplantages, ook bij kleinere hoeveelheden planten sneller ingegrepen. (foto: archief)