HVC roept op: lever lachgascilinders in bij afvalbrengstation

Regio – Sinds het verbod op lachgas per 1 januari 2023 en het vervallen van statiegeld op lege cilinders belanden lachgascilinders steeds vaker bij het restafval. Dit is een groeiend probleem voor de afvalketen en zo ook voor afvalverwerker HVC. Daarom roept het bedrijf op tot het inleveren van deze cilinders bij de HVC-afvalbrengstations.

Lachgascilinders die in het restafval terecht komen, kunnen ontploffingen veroorzaken in vuilniswagens, afvalcontainers en verbrandingsovens. Dit is uiteraard niet wenselijk voor de veiligheid van de medewerkers in de keten. Daarnaast zorgen deze ontploffingen ook voor schade aan middelen en installaties. Daarom roept HVC op lachgascilinders niet in het restafval te gooien maar in te leveren bij een afvalbrengstation. Na inname kan HVC deze cilinders zorgvuldig verwerken.

Ontploffingen

Chris Kuijten, directeur Energie uit afval: ,,Dagelijks zien we ontploffingen van cilinders. Restafval en lachgascilinders, ze gaan gewoon niet samen. Hierdoor hebben we extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen en maken we veel meer reparatiekosten dan anders. Zonde, want de afvalbeheerkosten worden zo onnodig hoger. Ik hoop dat dit bewustzijn mensen stimuleert de cilinders naar het afvalbrengstation te brengen.’’

Oproep tot inleveren

Het is voor HVC niet haalbaar om alle lachgascilinders handmatig uit het restafval te halen, zodat schade wordt voorkomen. Het probleem is te omvangrijk en bovendien zitten veel cilinders in dichtgeknoopte vuilniszakken. Daarom wil HVC voorkomen dat ze in het restafval komen en startte het bedrijf deze week een communicatiecampagne om lege lachgascilinders bij de afvalbrengstations in te leveren. (Afbeelding: aangeleverd)