HOV-busbaan tijdelijk dicht

HOV-busbaan vandaag in gebruik

Vanaf vandaag rijdt bus 75 over het nieuwe HOV-traject. Dit moet zorgen voor een snellere verbinding tussen IJmuiden en station Haarlem.

Er zijn aparte busbanen en gedigitaliseerde haltes aangelegd om te zorgen voor een goede doorstroming. De begrote 70 miljoen euro was uiteindelijk niet nodig. Dankzij scherp aanbesteden kostte de aanleg vele miljoenen minder. De gemeente Velsen draagt maximaal 5 procent bij aan het totale bedrag.

Behalve een vlotte busverbinding heeft HOV Velsen als bij-effect dat de provincie geld beschikbaar stelde voor aanpassingen aan de Lange Nieuwstraat en Kromhoutstraat in IJmuiden en de Hoofdstraat in Santpoort-Noord, die al langer op het wensenlijstje van de gemeente stond.

Bereikbaarheid is een van de speerpunten van de IJmondgemeenten. HOV Velsen biedt een snelle verbinding dankzij de busbanen en de voorrangsregeling op kruispunten. De dichtslibbende verkeersaderen door Velsen kregen een dotterbehandeling en een bypass die hopelijk een goed effect hebben op de verkeersdrukte in de kernen. Vanaf 3 september wordt buslijn 75 omgedoopt tot R-netlijn 385. (foto: Provincie Noord-Holland)