Honden blijven welkom in Beeckestijn

Zondag was er een warm welkom voor wandelaars met of zonder hond op landgoed Beeckestijn.

De vrijwillige boswachters hadden ditmaal op het Engelse veld een tent opgezet waar men een praatje kon maken met de boswachters. Er was bewust gekozen voor het Engelse veld, een deel van het gebied waar honden nog steeds vrij mogen loslopen.

Per 1 januari 2017 geldt een hondenzoneringsgebied op landgoed Beeckestijn, vooral bedoeld zodat alle wandelaars prettig kunnen wandelen, ook als je niet zo van honden houdt. Voor de honden is er nog ruimte genoeg om rond te rennen. Wel moeten de eigenaren de uitwerpselen van hun honden ruimen, ook waar honden los mogen lopen. Daartoe zijn extra prullenbakken geplaatst en komen er ook palen met hondenpoepzakjes.

De hondenzonering was vaak onderwerp van gesprek tijdens deze nieuwjaarsbijeenkomst op Beeckestijn. Vrijwillige tuinbaas Kees de Man vertelde dat er na wat uitleg toch wel begrip was  voor de nieuwe regels. Op het landgoed van 40 hectare wordt door twaalf vrijwillige boswachters en 30 vrijwilligers voor het onderhoud hard gewerkt om alles netjes te houden. En dat is te zien. Paden zijn opgeknapt, er staan nieuwe bankjes, en nieuwe paaltjes geven duidelijk aan waar je wel of niet je hond los mag laten.

De boswachters zullen opletten of er wordt voldaan aan de regels. Zo spraken zij fietsers aan die over het landgoed fietsten, want ook dat mag niet, het is een wandelpark. Maar het kan ook voorkomen dat een BOA (een buitengewoon opsporingsambtenaar) weigeraars een boete uitdeelt. Al die regels zijn er tenslotte niet voor niets. Uiteindelijk moet het voor iedereen prettig blijven.

Om het zondag extra gezellig te maken waren er twee hondenscholen aanwezig op het Engelse veld. Hondentraining Velsen had een thuiswedstrijd op Beeckestijn, waar wekelijks wordt getraind. Zij gaven een leuke demonstratie en namen wat speelmateriaal voor honden mee. Ook Karin Gerritsen van hondenschool Kamano uit IJmuiden was met een aantal cursisten aanwezig op het Engelse veld. Beiden bewezen dat een goed opgevoede hond een fijne kameraad is en dat een hondentraining een gezellig uitje kan zijn. (Karin Dekkers)