Hokkai serveert Japanse gerechten in sprookjesachtig decor

Koken op locatie. Voor Hokkai Kitchen, de bekende leverancier van Japanse specialiteiten uit IJmuiden, begon het eerder dit jaar met een try-out in de Felison Terminal. Deze week werd het pop up restaurant voor het eerst geopend in Het Rijk van de Keizer, een prachtige horecalocatie tussen Amsterdam en Haarlem waar ook veel kunstenaars zich hebben gevestigd. Hokkai keert hier nog zeker twee keer terug.

’s Avonds oogt Het Rijk van de Keizer als een sprookje. Fakkels en een kleurrijk verlicht pad leiden de gasten naar de barakken die tot 1984 dienst deden als munitieopslag. Het landgoed maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Bij de entree worden de bezoekers met een glas pruimenwijn welkom geheten door Marinus Noordenbos, eigenaar van Hokkai Kitchen, en Denise Schellinger, bedrijfsleider van ‘Het Rijk’. Zij hebben allebei hun roots in IJmuiden liggen en dat is ook de reden dat we veel regiogenoten treffen.

Na het aperitief in de verwarmde binnentuin worden we naar het restaurant begeleid door Denise, die ondertussen vertelt over de historie van Het Rijk van de Keizer. We belanden in een sfeervolle ruimte met tafels voor 2 tot 6 personen. Achterin zijn de koks van Hokkai druk bezig met de voorbereidingen op het 6-gangendiner. Ondertussen worden links en rechts glazen Gruner Veltiner en Pouilly Fume ingeschonken, wijnen die uitstekend samen gaan met Japanse gerechten.

Nadat Marinus uitleg heeft gegeven over het menu en een aantal wetenswaardigheden over de Japanse keuken heeft verteld, wordt begonnen met het uitserveren van het voorgerecht. De sashimi van horsmakreel, het handelsmerk van Hokkai, smaakt geweldig. Dat geldt ook voor de gefrituurde sint-jakonsschelp en de gegrilde zeeduivellever, een  Japanse delicatesse. Daarna volgen een coupe met drie soorten sashimi en een garnalen-misosoep. Het hoofdgerecht wordt voorafgegaan door een plateau met sushi: gehakte tonijn, gesmoorde paling en garnaal met kabeljauwkuit. Dit vormt een prachtige basis voor de gegrilde ‘black cod’ die  met recht het hoogtepunt van de avond genoemd mag worden. Het diner wordt in stijl afgesloten met een mousse van groene thee, Aziatische peer, jelly van zoete aardappel en citroen roomijs verpakt in rijstcake.

Aan het einde van de avond klinkt een luid applaus voor de keukenbrigade van Hokkai Kitchen en de medewerkers van Het Rijk van de Keizer. Terecht, want zij hebben de 74 gasten een fantastische avond bezorgd. Het volgende pop up diner van Hokkai vindt plaats op maandag 22 en dinsdag 23 december. Via www.hokkai.nl inschrijven voor de nieuwsbrief betekent dat u als eerste op de hoogte bent van de reserveringsmogelijkheden. (foto: Ton Heijnen)