Het Vellesan van vandaag is de kans van morgen

Het Vellesan College wil iedere leerling een kans geven het maximale uit zichzelf te halen. De middelbare school in Velsen kent daarom al enkele jaren vmbo-kader/mavo- en mavo/havo-opstroomklassen en is vorig schooljaar gestart met tweefasen-vwo. Hierin krijgen ambitieuze havo-leerlingen de kans de route naar een vwo-diploma te doorlopen en in het vijfde leerjaar ook een havo-diploma te halen.

”Op het Vellesan College hebben we een tweejarige brugperiode”, vertelt Lian Pattiasina, afdelingsleider mavo-havo-vwo onderbouw. Dat vinden we nodig om goed te kunnen beoordelen in welk schooltype een leerling uit een vmbo-kader/mavo- of mavo/havo-opstroomklas het meest tot zijn recht komt. Aan het einde van het tweede jaar krijgt elke leerling daarover een advies. Daarbij spelen uiteraard rapportcijfers en gegevens uit het leerlingvolgsysteem een rol, maar ook gesprekken tussen mentor, leerling en ouders. Zo geven we leerlingen in de opstroomklassen de kans om zelf te ontdekken welk niveau het beste bij hen past.”

Leren met ambitie

,,Havo-leerlingen die de ambitie hebben om een vwo-diploma te halen, kunnen in het vierde leerjaar samen met de vwo-leerlingen de tweefasen-route volgen”, legt Ramon Steuns, afdelingsleider havo-vwo bovenbouw, de kansen voor havo-leerlingen uit. ”De leerlingen krijgen vwo-lesstof, maar maken in de vijfde klas ook het havo-examen. Na het behalen daarvan kunnen ze direct door met het zesde leerjaar van het vwo, dus zonder vertraging van een extra jaar die een overstap van havo naar vwo normaal gesproken geeft. Door het tweefasen-vwo kunnen we ambitieuze havo-leerlingen een kans geven om onvertraagd het vwo te doorlopen én ook om een havo-diploma te behalen. Als de ambitie toch een hbo-opleiding is, kun je met het havo-diploma op zak op dat moment al doorstromen naar een hbo-studie. Het Vellesan College is een school die je op alle niveaus alle kansen biedt.”

Lian Pattiasina en Ramon Steuns. Foto: aangeleverd