Het herstel van landgoed Duin en Kruidberg

Santpoort – De kale stukken op het landgoed Duin en Kruidberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland riepen afgelopen winter vragen op bij bezoekers. Boswachters in het veld legden uit waarom er ingegrepen werd en ook wij besteedden in deze krant aandacht aan de maatregelen die Natuurmonumenten neemt om met name de Amerikaanse vogelkers aan te pakken. Inmiddels is goed te zien welk effect de werkzaamheden hebben.

Zo was het in 2012: de Amerikaanse vogelkers overwoekerde alles en gaf de inheemse gewassen geen kans.

De Amerikaanse vogelkers en stukken met alleen hoog ruig gras en duindoorn zijn opgeruimd. Ze hebben plaatsgemaakt voor duingrasland met veel bloemen, kruiden en insecten. Dat heeft een paar jaar nodig om zich goed te ontwikkelen. Nu het zomer is, is op oudere plaglocaties goed te zien hoe mooi het duin wordt van zulke ingrepen. Beelden laten het goed zien: deze drie foto’s laten (echt!) dezelfde locatie zien. Als eerste In juli 2012, toen de Amerikaanse vogelkers nog een manshoog bos vormde en er vrijwel geen andere planten of dieren voorkwamen. In oktober 2012, toen het net geplagd was en kaal. En in juli 2021: een kleurig en geurig duingrasland met veel duinbloemen en insecten. Zo zorgt Natuurmonumenten ervoor dat het duin opknapt en rijk blijft aan duinbloemen en dieren.

In oktober 2012 zag het er zo uit: de Amerikaanse vogelkers was inmiddels verwijderd.

Prachtige namen en lekkere geuren

De eerste pioniersplantjes die zich vestigen in het kale zand zijn de kleverige reigersbek, het duinviooltje, het zanddoddegras en het ruw vergeet-mij-nietje. Later vestigen zich het smal fakkelgras, de duinroos, het gladparelzaad, het echt bitterkruid, de nachtsilene, de gewone vleugeltjesbloem en het ruig viooltje. Op de vochtigste delen hebben zich het geelhartje en het strandduizendguldenkruid gevestigd, samen met de zeegroene zegge. Dit zijn kenmerkende soorten van een kalkrijke vochtige duinvallei. Daarnaast doet de grote tijm het dit jaar enorm goed. Langs de wandelpaden kom je het nu veel tegen. Ruik er eens aan: doet het je denken aan Italië, pizza of pasta? Wil je het zelf zien en ruiken? Op de wandelroute ‘Landgoed Duin en Kruidberg’ (14 kilometer) zie je het probleem, de aanpak en de herstelde bloemrijke duingraslanden langs de route.

Juli 2021: de gewassen die bij dit gebied horen, zijn terug en staan weer volop in bloei.

Financieel steunen

Steun het werk van Natuurmonumenten door lid te worden of een donatie te doen: Kijk op www.natuurmonumenten.nl/help-mee voor meer informatie. (Foto’s: Jowien van der Vegte / Natuurmonumenten)