IJmuiden – Meer dan honderd mensen woonden zondagmorgen de 4 mei- herdenkingsplechtigheid op Begraafplaats Duinhof bij. Oranje kaarsjes en bloemen begeleidden belangstellenden, waaronder opvallend veel kinderen, naar de aula. Burgemeester Frank Dales sprak bij binnenkomst met uitgestoken hand aan iedereen een persoonlijk woord van welkom uit.
Door Arita Immerzeel
Een woordvoerder van de begraafplaats opent het samenzijn door iedereen welkom te heten. Hij benoemt blij te zijn met de drukte. ,,Het herdenken op Duinhof stierf uit. Dit jaar hebben we basisschoolleerlingen uitgenodigd. Eerder dit jaar hebben we een lezing georganiseerd voor hen, waarin een 90-jarige mevrouw over haar oorlogservaringen in haar kindertijd aan hen vertelde. Aansluitend heb ik de kinderen uitgenodigd om mee te doen aan een gedichtenwedstrijd met als thema de vrijheid. Er is een gedichtengalerij buiten deze aula gerealiseerd, die ook na deze dag nog te bezoeken is en waar de ingezonden gedichten hangen”.
Gedichten
Drie kinderen komen naar voren en lezen hun gedicht voor. Er klinken mooie zinnen over vrijheid. Over liefde, vrede en blijdschap. Over lachen, denken en doen. Dat vrijheid voor iedereen anders is en dat dat ook vrijheid is. Een meisje leest haar gedicht Vrijheid voor:
Vrijheid is de lucht die ik inadem
Een grasveld om in te rennen en spelen
De zon straalt en een lekkere geur
Niks moet, alles mag
Elke stap een nieuw begin
Vrijheid is leven in volle pracht
Bloemenhuldes
In stilte gaat men als stoet naar buiten, Er zijn bloemendragers onder de kinderen aangewezen, die manden met blauw-gele bloemen naar de oorlogsgraven dragen. Burgemeester Frank Dales en wethouder Bram Diepstraten dragen een grote krans met witte bloemen, die later bij het beeld van de vallende man wordt gelegd. Stichting Comité 4 en 5 mei legt bloemen bij de gedenkplaat met de drie helmen. Guus Hartendorf speelt met zijn kersverse lintje ‘The Last Post’ op zijn trompet. Na twee minuten stilte worden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen. De kinderen met de bloemenmanden geven boeketten aan de burgervader en wethouder aan, één voor één, om bij de graven van omgekomen militairen te leggen. Daarna leggen belangstellenden hun bloemen.
Veteranen
Aan hun baretten en veteranenspeldjes zijn diverse oudgedienden te herkennen onder de belangstellenden. Jos Gadella (77) uit Velserbroek is één van hen. Hij draagt een steenrode baret, die verwijst naar een speciale missie in het Midden-Oosten. ,,Als marineman adopteerde ik hier vier graven van de mariniers, die in 1940 sneuvelden omdat hun mijnenveger, de M2, gebombardeerd werd. Dat was tegenover de Casembrootstraat in IJmuiden in het Noordzeekanaal. Het eerste graf is van de heer Smulders, die nog maar 27 jaar was. Zijn echtgenote was toen zwanger. Later kwam ik de zoon tegen bij het graf van zijn vader, heel bijzonder. Hij is ondertussen 84 jaar en ook hier vandaag.’’ En zo worden de gevallenen niet vergeten.
Fotobijschrift: Meer dan 100 mensen woonden zondagmorgen de herdenkingsplechtigheid op Duinhof bij. Foto: Arita Immerzeel