Havenfestival IJmond in teken van vis en duurzaamheid

Het Havenfestival IJmond vindt dit jaar plaats op zaterdag 23 en zondag 24 juni. Twee dagen lang staat de Trawlerkade volledig in het teken van kunst en cultuur, de visserij en de havens. Dankzij een groot aantal sponsors zijn alle activiteiten gratis toegankelijk!

Visserij en duurzaamheid zijn dit jaar belangrijke speerpunten van het festival. Zo wordt in samenwerking met het lokale bedrijfsleven een Visplein XL ingericht en is er door scholieren een kunstwerk gemaakt van afval uit de zee. Het evenement staat bol van de nautische en culturele activiteiten.

Achter de schermen is door vrijwilligers en professionals hard gewerkt aan een programma met Havenfestival-klassiekers en verrassende activiteiten voor een breed publiek. Een rondgang langs de bezoekers, voorafgaande aan de editie in 2017, heeft duidelijk gemaakt dat de vistafel en de rondvaarten goed scoren, dus die onderdelen keren ook dit jaar terug.

Daarnaast heeft de organisatie goed geluisterd naar de wensen op het gebied van het culturele programma. Lokale theater- en muziekmakers krijgen alle ruimte, terwijl op zaterdagavond alles in het teken staat van een gezellig feest op de kade. Met de komst van Drukwerk, Full Count, Local Boyzz en Danny de Munk lijkt succes verzekerd.

Net als vorig jaar is IJmuiden Rauw aan Zee, het toeristische brandconcept van de gemeente Velsen, een belangrijke partner van het Havenfestival. Om de samenwerking te benadrukken is in het voorjaar een visreceptenwedstrijd georganiseerd waaraan tientallen mensen hebben meegedaan. De opdracht was om een typisch IJmuidens visrecept in te sturen.

Een jury bestaande uit Nico Waasdorp (Fish & Seafood Waasdorp), Debby Kostandy (gemeente Velsen) en tv-kok René Pluijm (Pluijms Eetbare Wereld) hebben uit de inzendingen drie recepten gekozen waarop via Facebook gestemd kon worden. Het winnende recept kan tijdens het Havenfestival worden geproefd in het IJmuiden Rauw aan Zee-paviljoen. Op deze plek kunnen bezoekers ook terecht voor meer informatie over de toeristische mogelijkheden in Velsen. (foto: Ko van Leeuwen)

Het volledige bericht over alle activiteiten staat hier.

Het volledige culturele programma staat hier.