Hartstikke FIER op Velsen-Noord

Velsen-Noord – Nog voor corona vroeg de gemeente Velsen aan de GGD om samen met basisschool De Plataan aan de slag te gaan met gezondheid. ‘Normaal’ had zich dat waarschijnlijk vertaald in gezellige sportdagen, ontbijtjes op school en andere manieren om kinderen te stimuleren om lekker te bewegen, veel groenten te eten, vooral water te drinken en om beter te slapen. Dat kon allemaal niet. Maar ze zijn daar in Velsen-Noord niet voor één gat te vangen en GGD Kennemerland heeft in samenwerking met de gemeente Velsen en basisschool De Plataan een magazine gemaakt over gezond opgroeien in Velsen-Noord. En dat is een magazine geworden om heel erg fier op te zijn!

Door Ingeborg Baumann

Afgelopen vrijdag werd het glossy magazine gepresenteerd. Hoewel we hier in Velsen een storm meestal een briesje noemen werd het buitenprogramma uit voorzorg toch maar naar binnen verplaatst. Een van de mensen die Velsen-Noord in zijn hart heeft gesloten is burgemeester Frank Dales die, samen met wethouder Marianne Steijn, een diepte-interview mocht hebben met vier leerlingen uit groep 7. Breaking! Er werd geen onderwerp geschuwd. Zo komen Tata, de jeugd van de burgemeester, hoe ze hun conditie op peil houden en waarom ze gekozen hebben voor de politiek aan bod. Burgemeester Dales is dan ook in vol ornaat aanwezig en loopt gezellig de, dit keer halve, ‘Daily Mile’, mee. Zonder een appel te pakken uit de door de lokale DekaMarkt geschonken manden met appels overigens, de burgemeester blijkt allergisch voor deze gezonde snack.

In zijn hart

Dales zegt eerlijk dat het wel eens lijkt of Velsen-Noord te weinig aandacht krijgt en verzekert iedereen dat dat echt niet zo is. ,,Ik weet dat de inwoners van Velsen-Noord soms het Calimero gevoel hebben maar dat is echt niet waar. Ik heb dit dorp in mijn hart gesloten, het is een boeiende en sociale gemeenschap. En De Stek is een van de mooiste panden van Velsen.’’ Verder zegt Dales: ,,Ik was doordat ik vaak verhuisd ben meestal het ‘nieuwe jongetje in de klas’ en besef als geen ander hoe belangrijk het is om vriendjes te hebben en ergens bij te horen. Letten jullie een beetje op elkaar? Betrek anderen erbij, vraag of iemand méé wil spelen. De functie van de school is heel belangrijk, hier komt alles samen. Dat is het sociale aspect en samen met gezondheid heel belangrijk. Dat je je gezond voelt in je eigen lijf.’’

Fier en Gezond

,,’Fier’ is een ander woord voor ’trots’. Trots-zijn op wie je bent, wat je doet en waar je woont, helpt om je beter en gezonder te voelen. Bij het maken van dit blad hebben we veel kinderen en volwassenen ontmoet die trots zijn op hun dorp. Als je door FIER bladert zie je dat: het enthousiasme spat ervan af!’’, aldus het voorwoord van het magazine. Behalve het interview met Dales en Steijn staan er nog veel meer fijne artikelen in. Zo vertelt meester Arjan over het verleden van Velsen-Noord, vertellen vrienden over elkaar waarom vriendschap zo belangrijk is en verhaalt Milan hoe hij zich dankzij Buurtgezinnen nu thuis voelt bij twee gezinnen.

Het is een magazine geworden waar iedereen hartstikke trots op kan zijn en dat nog lang op de salontafel in heel veel gezinnen zal liggen. Groot compliment aan de makers die dit samen voor elkaar boksten. Het magazine wordt in de week van 21 februari huis aan huis verspreid in Velsen-Noord. Online is het magazine te lezen op www.ggdkennemerland.nl vanaf vrijdag 18 februari. (Foto’s: Foto: Jeffrey Koper, VRK)