Hackers publiceren mogelijk gestolen data van IJmond Werkt

Regio – Hackers plaatsten vrijdag mogelijk gestolen data van IJmond Werkt op het darkweb. Op 6 september werd de organisatie getroffen door zogenaamde gijzelsoftware. Onmiddellijk na het ontdekken van de hack in het computersysteem is Fox-IT (expert op het gebied van computer- en netwerkbeveiliging) ingeschakeld om onderzoek te doen naar de omvang van de hack.

Op 7 september is IJmond Werkt naar buiten getreden met de eerste informatie over de hack. Begin komende week zouden medewerkers en (oud)cliënten persoonlijk aanvullende informatie ontvangen over de hack. De betrokkenen ontvangen op korte termijn alsnog een informatiebrief met de laatste informatie.

Onderzoek

De gegevens die de hackers hebben gepubliceerd, worden op dit moment onderzocht. De belangrijkste vraag daarbij is of er persoonlijke gegevens zijn gepubliceerd en zo ja, welke gegevens dat precies zijn. Het kan gaan om naam, adres, woonplaats, Burgerservicenummer, bankrekeningnummer en loopbaangegevens. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer dit onderzoek is afgerond.

Alert zijn op verdachte berichten

Alle relaties van IJmond Werkt, zowel nu als in het verleden, krijgen het advies om extra goed te letten op verdachte berichten. Dat kan ongewenste post zijn of een vreemd bericht via WhatsApp, maar ook een raar telefoontje. Klik nooit zomaar op een link en geef nooit een pinpas en/of pincode af.

Meer informatie

Op www.ijmondwerkt.com/nieuws staan veel gestelde vragen en antwoorden. Bij nieuwe ontwikkelingen actualiseert men dit overzicht. Mocht u op dit moment een traject bij IJmond Werkt volgen of in dienst zijn: de hack heeft geen invloed op het uitbetalen van uitkeringen en/of salarissen. IJmond Werkt heeft melding van de hack gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en laat onderzoeken hoe de hack heeft kunnen plaatsvinden. (Foto: Pexels)