Missing image

'Gezond alternatief aanbieden is wel het minste'

De RaboWeek IJmond stond woensdagavond in het teken van vitaliteit. Na een inspirerend verhaal van Lieke Verhofstad (Rabobank Foundation) over het ondersteunen van boeren in ontwikkelingslanden nam Wilfred Genee de ruim 150 aanwezigen mee in de wereld van gezonde voeding.
Dat Rabobank IJmond had gekozen voor dit thema was geen toeval. De nieuwe campagne ‘Growing a better world together’ draait namelijk om het oplossen van het dreigende voedseltekort in de wereld. De Rabobank wil de food & agrisector ecologisch en sociaal verduurzamen door wereldwijd landbouwgrond te herstellen, verspilling terug te dringen en de voedingswaarden van ons eten beter in balans te brengen. Dat moet uiteindelijk resulteren in gezond voedsel voor iedereen. Ook in 2050, als we geen 7 maar 9 miljard monden te voeden hebben.
De Rabobank Foundation, een professionele ontwikkelingsorganisatie die boeren in de derde wereld helpt op eigen benen te staan, gaat de mondiale voedselproblematiek te lijf door duurzame investeringen te doen en microkredieten te verstrekken. ‘Daarmee stimuleren wij de eigen verantwoordelijkheid van de boeren’, aldus Lieke Verhofstad.
‘We financieren bijvoorbeeld koelinstallaties, waardoor hun oogst langer behouden blijft en verspilling wordt tegengegaan. We helpen boeren ook om samen te werken in een coöperatie, omdat ze dan sterker staan. Veel boeren die wij hebben geholpen zijn inmiddels uitgeroeid tot succesvolle ondernemers. Dat is geweldig om te zien.’
Wat is het verschil tussen vullen en voeden en hoe kunnen we de handen ineenslaan om sportkantines gezonder te maken? Die vragen stonden centraal tijdens de presentatie van Wilfred Genee, de prijswinnende tv-presentator die samen met zijn vrouw een boek schreef over gezonde voeding voor kinderen. ‘We gaan pas anders naar gezondheid kijken bij ingrijpende levensgebeurtenissen, zoals een zwangerschap of ernstige ziekte. Terwijl gezond eten en drinken heel simpel is. Iets meer water, fruit, groente en variatie kunnen al een groot verschil maken. Daarnaast is het van belang goed naar je eigen lijf te kijken en te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Sinds ik bewuster eet – niet vullen maar voeden – voel ik mij veel energieker.’
Wilfred Genee maakt zich al vier jaar hard voor gezondere voeding in sportkantines. Daarbij krijgt hij hulp van zijn veelbesproken tafelgenoten bij Voetbal Inside, maar ook van Jamie Oliver en Zlatan Ibrahimović. ‘Het enthousiasme is groot, maar we komen alleen verder als we een paar grote partijen zo ver krijgen om hun schouders eronder te zetten. De vrijwilligers van de sportclubs hebben het al zo druk. Die moeten we ontzorgen. Als er via de groothandels makkelijker gezonde alternatieven beschikbaar zijn, dan zullen meer clubs de stap zetten. De kroketten en bitterballen hoeven van mij niet uit het assortiment, maar een gezond alternatief aanbieden is toch wel het minste. Het gaat om de toekomst van onze kinderen hè?’
‘De vitale derde helft’ werd afgesloten met een gezonde netwerkborrel met onder andere bieterballen, een gezond alternatief voor de traditionele bitterbal.
Meer weten over de activiteiten in de RaboWeek? Kijk dan op www.rabobank.nl/ijmond of volg de bank op social media. (foto: Ron Pichel)