Geen groots onthaal Sinterklaas in Velsen

Velsen – Net als gemeenten elders in de regio ziet ook Velsen dit jaar af van het organiseren van intochten voor Sinterklaas. De goedheiligman zal stilletjes naar de gemeente komen omdat de organiserende comités geen kans zien om de coronamaatregelen te kunnen handhaven. Burgemeester Frank Dales voerde recent overleg met de comités van Velsen-Noord, IJmuiden, Driehuis en Velserbroek. Daarin kwam naar voren dat het houden van voldoende afstand voor hen een zorgenpunt is. Dales: ,,Ik zie de uitdaging voor hen om dit coronaveilig te organiseren. Daarom  waardeer en ondersteun ik dat de comités deze keuze hebben gemaakt.”

Patrick Bellaart is voorzitter a.i. van het comité in IJmuiden. Hij reageert: ,,De coronamaatregelen waar je als organisatie mee te maken krijgt, komen bovenop alle verplichten die wij als organisatie normaal al hebben. Dat is voor ons als kleine vrijwilligersorganisatie niet haalbaar.” Hiermee doelt hij vooral op het handhaven van de anderhalve meter afstand tussen de bezoekers. Wie de foto’s van vorige jaren terugkijkt, ziet een grote massa mensen. Dat geldt zowel voor de Loswalkade – die overigens dit jaar ook niet beschikbaar is – als op de verschillende pleinen waar de Sint een stop maakt. ,,Om de anderhalve meter te handhaven zijn veel vrijwilligers nodig. Het is bij een normale intocht al moeilijk om voldoende vrijwilligers te vinden”, zegt Bellaart.

Alternatief

Het comité heeft natuurlijk wel een alternatief bedacht. Kinderen uit Velsen kunnen per e-mail hun vraag aan Sinterklaas stellen. Zodra Sinterklaas in stilte in IJmuiden is aangekomen, zal hij deze vragen zo veel mogelijk persoonlijk beantwoorden. De tien leukste vragen worden door Sinterklaas in een video beantwoord. Meer hierover in november op Facebook. Vragen kunnen nu al via postvoorsinterklaas@sintijmuiden.nl ingestuurd worden. Het comité denkt nog na over wat zij kan doen voor alle trouwe sponsors.

Budget

Eerder dit jaar werd bekend dat de penningmeester van het comité er met de kas vandoor was gegaan. In hoeverre heeft het gebrek aan geld een rol gespeeld bij het nemen van het besluit om de intocht af te blazen? Bellaart: ,,Er zijn afspraken met de penningmeester gemaakt. De eerste terugbetaling is gedaan Als de afspraken worden nagekomen, dan is er in ieder geval genoeg geld om dit jaar een intocht te kunnen organiseren. Helaas strooit corona roet in het eten, terwijl we liever kruidnoten strooien.”