Gedeputeerde Bond op bezoek bij Lashuis Haprotech

Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland heeft een bezoek gebracht aan Lashuis Haprotech in Velsen-Noord. Hij sprak met directeur André Schoorl en de managementleden Raymond Brand en Diane Schoorl over de werkeloosheid en de opleidingsmogelijkheden in de regio in het algemeen en in de techniek in het bijzonder.

Eén van de onderwerpen was het beleid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer deel te laten nemen aan het arbeidsproces door het leer-werktraject van Haprotech Lasopleidingen en Haprotech Technisch uitzendbureau. Volgens Bond een uniek concept waarmee direct wordt ingespeeld op de vraag vanuit de markt.

In tegenstelling tot andere projecten richt Haprotech zich op alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij komen ook vrijwel allemaal aan het werk. Geselecteerde kandidaten kunnen zo worden opgeleid dat zij passen in een bepaalde functie. Dit scheelt het instroombedrijf veel tijd en geld. Diverse instanties en overheidsinstellingen zoals het UWV, Gemeentes, Penitiaire Inrichtingen, Vluchtelingenwerk, Halte Werk en Werksaam WF maken gebruik van dit project en hebben met succes verschillende cliënten terug op de arbeidsmarkt gebracht.

Toch ondervindt Haprotech vanuit de opdrachtgevers soms nog wat onbegrip in dit traject. ,,Een voorwaarde is dat mensen gemotiveerd zijn”, zegt Raymond Brand, Manager Opleidingen en Consultancy. ,,Uitkerende instanties moeten ons steunen bij deze motivatie. Een opleidingstraject brengt veel kosten met zich mee. Als een kandidaat niet of nauwelijks verschijnt bij zijn opleiding kost dit beide partijen veel geld. Als je het vak van lasser beheerst kom je nooit meer in de kaartenbak van de uitkeringsinstantie terecht echter, dit vak leren is duurzaam en kost tijd om onder de knie te krijgen. Niet iedere gemeente snapt dit.”

Haprotech wil een lasrobot aanschaffen om mensen op te leiden en tegelijkertijd leerlingen uit het beroepsonderwijs kennis te laten maken met de nieuwste technieken zoals automatisering en robotisering. Een financiële ondersteuning hierin is zeer wenselijk, maar blijkt vooralsnog een brug te ver. Gedeputeerde Bond is het met de stelling eens dat er meer output moet komen, reden van zijn werkbezoek aan Lashuis Haprotech en aan andere bedrijven in Noord-Holland.

De provincie wil onderwijs, arbeidsmarkt en (de vraag van) het bedrijfsleven beter op elkaar aan laten sluiten. Gedeputeerde Arbeidsmarkt & Onderwijs, Tjeerd Talsma, heeft daarom onlangs Dook van den Boer, voormalig directeur van Tata Steel, benoemd tot provinciaal werkambassadeur. Gedeputeerde Jaap Bond heeft toegezegd Lashuis Haprotech en Dook van den Boer met elkaar in contact te brengen om te inventariseren wat de provincie Noord-Holland en  het Leer-Werk Traject voor elkaar kunnen  betekenen.

Het bezoek werd afgesloten met een rondleiding bij Lashuis Haprotech en Haprotech Lasopleidingen.