Gasten van De Zonnebloem doen kerstinkopen bij Welkoop

Santpoort – Gezellig kerstinkopen doen is voor veel mensen heel normaal, maar als je op leeftijd bent, gebonden aan een rolstoel en niet zo vlot meer kunt meekomen in een groep, is de grote drukte in een tuincentrum je al snel te veel. Daarom mochten gasten van De Zonnebloem afgelopen vrijdag in alle rust komen shoppen bij tuincentrum Welkoop.

Buiten de reguliere openingstijden hield eigenaar Sander Gozeling en zijn team de deuren vrijdagavond speciaal voor De Zonnebloem open. ,,Ze kwamen langs om te vragen of dat kon en ik besloot meteen om er een leuke avond van te maken. Het gaat erom dat die mensen lekker rustig kunnen kijken, door de weeks is het daarvoor te druk’’, vertelt Sander. Hij zorgde vrijdagavond voor chocolademelk en koekjes, terwijl vrolijke kerstdeuntjes uit de speakers klonken. Sinds begin november is de winkel geheel in kerstsfeer gebracht, met een ruim assortiment kerstgerelateerde artikelen en dit jaar voor het eerst ook prachtig ingerichte etalages in de paden, waar mooie winterse taferelen te zien zijn.

Voor de 94-jarige Fransje Kessler (zie foto) is de uitnodiging van De Zonnebloem een buitenkansje. Ze is gebonden aan een rolstoel en net hersteld van een zwaar ziekbed. ,,Ik was zelfs tien dagen buiten bewustzijn’’, vertelt ze. Na 45 jaar in Santpoort te hebben gewoond, verblijft ze tegenwoordig in de Hofstede te Velserbroek. ,,Fijn, dat je De Zonnebloem kunt bellen om mee te mogen. Ik vind het heel leuk en heel gezellig’’, oordeelt ze. Ze geniet van het bijzondere avondje winkelen, waarbij ze geassisteerd wordt door vrijwilliger Margriet Jacobs. Zij is inmiddels zes jaar als vrijwilliger bij De Zonnebloem aan het werk en is voor deze avond de persoonlijk begeleider van mevrouw Kessler. Ze duwt de rolstoel voort en helpt met het pakken van de artikelen die mevrouw Kessler uitzoekt.

Ook de 81-jarige Jan Boot geniet van het uitje. Hij is samen met zijn vrouw Inge gekomen, zij zit in een rolstoel die gewoonlijk door hem wordt geduwd. Toch is hij blij dat een vrijwilliger die taak vandaag overneemt, zodat hij zelf ook onbezorgd kan genieten van het winkelen. ,,We gaan wel vaker met De Zonnebloem mee, bijvoorbeeld naar een high tea. We willen in de zomer nog graag met een cruise mee.’’ In het winkelmandje liggen inmiddels enkele zilverkleurige vogeltjes die ongetwijfeld straks als kerstdecoraties bij hen thuis zullen hangen. ,,Ik ben gek op vogeltjes, vandaar’’, licht hij toe. De Zonnebloem heeft veel behoefte aan vrijwilligers voor het begeleiden van dit soort evenementen. Ga naar www.zonnebloem.nl en klik op vrijwilligerswerk voor meer informatie. (tekst / foto: Bos Media Services)