Frank Dales voorgedragen als nieuwe burgemeester

De gemeenteraad heeft Frank Dales (D66) voorgedragen als nieuwe burgemeester van Velsen. Dat gebeurde donderdagavond tijdens een extra raadsvergadering.

Dales is de beoogd opvolger van Franc Weerwind, die in september 2015 vrij onverwacht naar Almere vertrok. Zijn benoeming is pas definitief als de minister van Binnenlandse Zaken hiermee instemt en de Koning zijn handtekening heeft gezet, maar in de regel zijn dat formaliteiten.

Frank Dales (59 jaar, getrouwd en vader van vier kinderen) is sinds 2007 werkzaam als algemeen directeur/bestuurder van de Dierenbescherming, de grootste dierenwelzijnsorganisatie van Nederland. In januari kondigde hij zijn vertrek aan.

Dales was van 2001 tot 2007 burgemeester van Breukelen. Hij begon zijn politieke loopbaan op 23-jarige leeftijd als gemeenteraadslid in Purmerend en was in de periode 1994-2001 wethouder in Alphen aan den Rijn. Dales was enige tijd partijvoorzitter van D66.

Henk Wijkhuisen, voorzitter van de vertrouwenscommissie, noemde Dales ‘een man met veel passie, ambitie en een groot netwerk’. ,,Wij zien hem als boegbeeld dat Velsen verder op de kaart kan zetten.”

De fractievoorzitter van D66 begon de extra raadsvergadering met een komische noot: ,,Habemus papam; er is witte rook. We hebben een nieuwe Frank!”