Franciscusschool graaft mee in historie Noordzeekanaal

Vorig jaar was het 150 jaar geleden dat het startsein werd gegeven voor een reusachtig karwei: het graven van het Noordzeekanaal. Stichting Kist heeft daarom het plan opgevat de rijke en fascinerende geschiedenis van het kanaal in beeld te brengen.

Samen met de bewoners van de gemeenten rond de monding van het kanaal onderzocht zij wat er veranderd is vanaf het moment dat de eerste kanaalgraver er in 1865 zijn schep in het zand zette tot nu. Pauline van Vliet heeft voor de laatste stap in haar project contact gezocht met de Franciscusschool in IJmuiden.

Momenteel zijn de kinderen van de groepen 3, 4 en 5 enthousiast bezig met het vormgeven van de film. Van elke periode uit de geschiedenis van het kanaal, maakt een klas een visuele voorstelling. Onder de bezielende begeleiding van Mieke Rozing van De Kunstkoets worden prachtige decors gebouwd.

Vervolgens wordt in deze decors de geschiedenis nagespeeld en opgenomen. De kinderen kunnen bij dit project hun fantasie de vrije loop laten en genieten ook volop van alle spanning rondom het opnemen van de film.

De leerkrachten genieten van het feit dat de geschiedenislessen momenteel zo levendig in de praktijk worden gebracht. De mooie film, die het eindresultaat zal zijn van deze samenwerking, zal begin november 2016 te zien zijn op diverse plekken in de IJmond. U komt toch ook kijken?