Franc Weerwind kijkt terug op 'prachtige periode' in Velsen

Gisteren begon Franc Weerwind in zijn nieuwe ambt als burgemeester van Almere. Een dag eerder, dinsdag, was in Felison Cruise Terminal zijn officiële afscheid als burgemeester van Velsen. De grote opkomst bewees de waardering die men heeft voor deze burgervader die het woord ‘verbinding’ hoog in het vaandel draagt. Maar hoe kijkt Weerwind zelf terug op zijn zes jaar in Velsen?
Door Karin Dekkers
,,Het was een prachtige periode, waarin ik veel heb geleerd’’, begint hij te vertellen. ,,Velsen is een dynamische gemeente, een krachtige samenleving. Ik heb altijd veel contact gehad met de inwoners en het bedrijfsleven. En ondanks het feit dat wij een aantal lastige dossiers hadden, zoals de koopgoot, het HOV en het gasincident in Velsen-Noord, was het in politiek opzicht een rustige periode. Dat is omdat wij samen met het college en de raad een constructieve politiek hebben bedreven. Ik heb drie colleges meegemaakt: ik heb nog gewerkt met wethouders Ineke Edzes, AnneMieke Korf, Karel Ockeloen en Wim Westerman. Elke keer weer heb ik fantastisch en collegiaal in een goede sfeer kunnen samenwerken met mensen met veel kennis en betrokkenheid. Mensen waarbij de gemeente centraal staat. Ja, er wordt regelmatig gelachen. Humor is belangrijk, het relativeert. En het tekent de goede sfeer waarin we werken.’’
,,Het was ook een mooie periode omdat we veel succes hadden. Er kwamen veel nieuwe bedrijven bij. Kijk eens hoe snel de Felison Cruise Terminal werd gerealiseerd. En we hebben laten zien dat Velsen ertoe doet. De maakindustrie is goed gelinkt aan het onderwijs. En nu wordt gewerkt aan Techport waarin mensen zich kunnen ontwikkelen tot de arbeidskracht die wij in de IJmond nodig hebben. Het bedrijfsleven krijgt daarmee een enorme slagkracht. De visindustrie en de rederijen werken samen met Imares Wageningen. Dat doen en kennis delen, dat is Velsen. We worden nu gezien in de metropoolregio, we hebben een duidelijk profiel.’’
,,Waar ik trots op ben is dat de Visie op Velsen zo breed wordt gedragen. De leus ‘Rauw aan Zee’  wordt herkend. Het is iets van de inwoners en van de ondernemers. We hebben er allemaal aan meegewerkt om die visie te formuleren. Ik ben maar een overheidsdienaar. Het gaat om wat de Velsenaren willen. Maar de Visie op Velsen is nog lang niet klaar. Velsen staat voor een revitalisering van het havengebied. De mensen denken mee met de visie maar het moet nog meer ingebed worden. Er moet nog toekomstgerichter gewerkt worden. Aan Velsen-Noord, de Brede School en het Wijkeroogpark dat doorgebouwd moet worden.’’
,,Voor de mensen in Velsen-Noord heb ik veel respect. Kijk naar het gasincident eerder dit jaar, waarbij 1300 mensen zonder gas en elektra kwamen. De mensen toonden zo’n veerkracht. Ze hielpen elkaar, dag en nacht. Tata Steel was er ook bij betrokken. De deuren werden opengezet zodat de mensen konden douchen. Geweldig. Hetzelfde gebeurde na de brand in De Mel. Natuurlijk was er verdriet. Maar de Velsen-Noorders gingen niet droeftoeteren. Kansen werden gepakt. Er komt een mooie Brede School en uiteindelijk is de situatie verbeterd.’’
,,Ik herinner me nog goed met hoeveel warmte ik augustus 2009 in Velsen werd ontvangen. Dat was nog voor ik officiëel burgemeester werd. Ik liep verkleed als Desiderius Erasmus met het toenmalige college rond in Santpoort tijdens het 250-jarige jubileum van de Harddraverij. Die warmte heb ik vaak ervaren en zal me altijd bij blijven. Met plezier denk ik ook aan het team dat al jarenlang het stratenvoetbaltoernooi in Velserbroek organiseert. De sociale cohesie in Velserbroek is daardoor enorm toegenomen.’’
,,Eén van mijn mooiste herinneringen is de brief die ik kreeg van een 95-jarige inwoonster. Die kreeg ik nadat ik mijn tweede ambtstermijn in Velsen al had aanvaard. Zij schreef mij: ‘Nu wil ik wel 100 worden als u burgemeester blijft, want dan komt u op bezoek.’ Ik heb haar toen een brief gestuurd met de uitleg dat ik naar Almere zou gaan. Maar ik ben ook bij haar op bezoek geweest, met bloemen. En het was een geweldig bezoek, zij had een gedicht voor mij gemaakt en ik kreeg een ingelijste oude foto van  molen De Zandhaas van haar. Ik kijk met veel plezier terug op al de huisbezoeken aan senioren. Je leert er zoveel van, mensen vertellen hun geschiedenis en over van alles wat hen dierbaar is.’’
,,Wat ik ga missen is de eerlijkheid van de IJmuidenaren. En de havens hier in IJmuiden. Die heb je nergens anders. En de eerste blik op het Noordzeekanaal en Tata Steel als ik Velsen inrijd. Daar geniet ik elke keer weer van.’’
,,Ja, waarom dan toch naar Almere? Ik ben een ambitieus man, een realist. In Niedorp, waar ik eerst burgemeester was, wonen 12.000 mensen. Hier in Velsen 67.500. In Almere wonen 200.000 mensen in een betrekkelijk nieuwe stad met een centrum dat door Rem Koolhaas is ontworpen. In de Duitse plaats Rostock willen ze een kopie van het centrum van Almere maken. En ook Chinezen zijn gek op Almere, ze bouwen dijken en polderen land in, maar dan is het nog niet het succes van Almere. Ze willen van ons leren. Maar ook is Almere een gigantisch project, een stad die nog steeds in ontwikkeling is. Met een enorme populatie agrarische studenten die je moet inpassen in het geheel. Het zijn nieuwe vraagstukken voor mij. En het is een eer dat ik ben benoemd.’’ (foto: Karin Dekkers)