Flinke strop voor bouwers nieuwe zeesluis

BAM en VolkerWessels zijn tegen een flinke tegenvaller aangelopen bij de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. De caissons waarin de sluisdeuren komen te staan bleken niet robuust genoeg en moeten opnieuw worden ontworpen. Daardoor duurt de bouw langer en lopen de kosten fiks op.

Voor BAM komt dat neer op een strop van 55 miljoen euro. Het bedrijf ziet zich daardoor genoodzaakt zijn winstverwachting voor 2017 te verlagen. Het gaat nu uit van een aanzienlijk lager resultaat voor belasting dan in 2016.

VolkerWessels liet zich niet uit over de hoogte van de extra voorziening die het heeft moeten nemen. Het bedrijf blijft bij zijn prognoses voor 2017, namelijk dat zowel het bedrijfsresultaat als de nettowinst hoger zal uitvallen dan vorig jaar.

Rijkswaterstaat kende de opdracht medio 2015 toe aan de twee bouwbedrijven, die allebei de helft van het project voor hun rekening nemen. De opdrachtsom bedraagt in totaal zo’n 600 miljoen euro.

,,Wij zijn zeer teleurgesteld over deze aanzienlijke kostenoverschrijding”, zei topman Rob van Wingerden van BAM woensdagochtend. Hij benadrukte evenwel dat het bedrijf ondanks deze tegenvaller de juiste keuzes heeft gemaakt voor de toekomst. (bron: ANP, illustratie: Rijkswaterstaat)