Fietstocht: Het Rondje Stelling

Op zaterdag 29 augustus wordt de populaire fietstocht Het Rondje Stelling georganiseerd met o.a. medewerking van de provincie Noord Holland. Aan de bestaande route zijn twee kortere afstanden gevoegd van 120 km en 60 km die deels het originele traject van 170 km over De Stelling van Amsterdam volgen en waarvan de terugweg door Laag Holland loopt.

De toertocht trekt jaarlijks meer deelnemers vanwege de mooie routes en de verzorging op de forten. Dit jaar is een tweede startlocatie ingericht in Westbeemster, tegenover het fort bij Spijkerboor. Het Rondje Stelling ondersteund tevens deze dag de Raisin Hope Foundation met hun Bidon Challenge om voor slachtoffers van traumatisch hersenletsel aangepaste fietsen te bekostigen. Er worden bidons klaargezet die u met uw donatie kunt vullen. Zie voor verdere informatie de site http://www.raisinhoperide.nl.

Over de verdedigingslinie van Noord-Holland, de sinds 1996 tot Unesco Werelderfgoed benoemde Stelling van Amsterdam, voert de uitdagende fietsroute die dankzij miljoenen investeringen een nieuw gezicht heeft gekregen dat het verkennen meer dan waard is. Grote renovaties zijn uitgevoerd aan de 46 forten en sluizen die het decor vormen voor fietspubliek op zoek naar spanning en ontspanning. Door de grote populariteit rond de 170 km lange fietstocht die sinds 2012 jaarlijks wordt georganiseerd, konden de volgende edities al worden uitgebreid met afstanden van 120 km en 60 km benoorden het Noordzeekanaal. Op zaterdag 29 augustus start alweer de vierde editie vanuit Westbeemster en Uithoorn waarbij vanuit historisch en geografisch oogpunt diverse stops bij eeuwenoude forten niet kunnen ontbreken in dit spektakel.

Daarbij lopen de routes door bijzonder natuurgebied waarin verschillende forten als bijvoorbeeld de start locatie tegenover fort bij Spijkerboor in de Beemster, Fort Veldhuis, Fort Krommeniedijk en Fort aan de Ham van begin deze eeuw markeren het uitzicht onderweg op delen van de 120 en 60 kilometer. De organisatie van het Rondje Stelling is dit jaar uitgebreid door de samenwerking met Kennemer Toerclub uit Heemskerk en Alcmaria Victrix uit Alkmaar.

De start voor de fietstocht is in Westbeemster bij café ’t Verloreneind, tegenover het fort Spijkerboor. De 170 kilometer volgt de grote route grotendeels langs de forten van Stelling van Amsterdam, de 120 kilometer voert u voor een flink deel langs dezelfde route benoorden het Noordzeekanaal en slaat bij Monnikendam rechtsaf om richting Twiske te gaan, om daar op de route van de 60 kilometer terecht te komen. Die route start ook in Westbeemster maar gaat allereerst over het Pontje van Jan Hop om daarna aan de andere kant van het kanaal eerst langs en door Laag Holland te rijden. Vanaf Oostzaan gezamenlijk met de 120 kilometer op weg naar Zaandam om bij Pont Buitenhuizen zich te voegen bij de 170 kilometer die dan net overgevaren zijn om allen op dezelfde route richting Westbeemster te rijden.

De inschrijving voor de toertocht is nu al mogelijk via de website www.rondjestelling.nl. Voorinschrijvers ontvangen korting op het inschrijfgeld. Het inschrijfgeld bedraagt € 4 – € 6, afhankelijk van de gekozen afstand. Daarbij is inbegrepen: een gepijlde route, GPS track en verzorging onderweg.