Fenomenale Dutch Buitenzorg wint Kortebaan van IJmuiden

Met de Kortebaan van IJmuiden is donderdag de strijd om de Rabobank Pikeursprijs van de IJmond weer losgebarsten. Pikeur en trainer Rick Wester pakte de hoofdprijs met een fenomenale Dutch Buitenzorg, door in de finale Manon Pools te verslaan met Hero Baldwin. Wester heeft hiermee meteen de leiding genomen in het klassement voor de vierde editie van de Pikeursprijs van de IJmond.

De harddraverij in IJmuiden is elk jaar de eerste van de vier grote kortebaandraverijen in de IJmond. De harddraverijbesturen van IJmuiden, Santpoort, Beverwijk en Heemskerk hebben samen met sponsor Rabobank IJmond in 2015 een extra prijs in het leven geroepen voor de pikeur die – gerekend over vier draverijen in de IJmond – de meeste punten verzamelt.

Het prijzengeld van een harddraverij komt in de regel toe aan de eigenaren van de sterkste paarden. De Pikeursprijs is in het leven geroepen als extra stimulans voor de rijders, de feitelijke deelnemers aan de wedstrijden, om in de vier IJmond-draverijen optimaal te presteren. De Pikeursprijs bestaat uit een fraaie trofee en een cheque van 1.000 euro.

De winst op de Kennemerlaan levert Rick Wester 5 punten op, plus nog eens 10 punten voor de door hem gewonnen ritten over de hele dag. Met 15 punten voert hij dus het eerste tussenklassement aan. Manon Pools en Lindsey Pegram (die de Pikeursprijs vorig jaar won) volgen met 10 punten. Daarna volgen John de Leeuw met 7 punten, en Tom Kooyman en Micha Brouwer met ieder 5 punten.

De organisatie liet na afloop van de Kortebaan van IJmuiden weten dat de totalisatoromzet opnieuw was gestegen. Online en offline werd donderdag voor 45.288 euro ingezet. In 2017 was dat bijna 44.000 euro. Ook langs de baan was het zichtbaar drukker dan vorig jaar.

Over twee weken, op donderdag 2 augustus, staat de tweede ronde voor de Pikeursprijs van de IJmond op het programma. Dan wordt er gedraafd op de Hoofdstraat in Santpoort. De derde ronde wordt een week later verreden op de Breestraat in Beverwijk. Donderdag 6 september maken de pikeurs op de Marquettelaan in Heemskerk uit wie als beste rijder van de vier kortebaandraverijen de Pikeursprijs mee naar huis mag nemen. (foto: Erik Baalbergen)