Extinction Rebellion blokkeert enige toegangsweg naar Tata Steel Chess Tournament

Wijk aan Zee – Actievoerders van Extinction Rebellion voeren vandaag actie tegen het winnen, transporteren en verstoken van kolen. Ze willen dat de overheid stopt het het faciliteren hiervan. Om hun woorden kracht bij te zetten, blokkeren de actievoerders de Zeestraat tussen Beverwijk en Wijk aan Zee. In het kustdorp ging gisteren het Tata Steel Chess Tournament van start.

Een actievoerster laat aan de wachtende automobilisten zien hoelang de blokkade nog duurt.

Telkens gedurende drie minuten zetten actievoerders vandaag het verkeer op de Zeestraat stil. Vervolgens geven ze uitleg aan de automobilisten over het doel van de actie. Vooraf hebben Tata Steel, de politie, het Openbaar Ministerie en burgemeester Martijn Smit van de gemeente Beverwijk geprobeerd om afspraken met de actievoerders te maken, maar dat weigerde men.

De actie komt op een voor Tata Steel ongelukkig moment. Het jaarlijkse schaaktoernooi in Wijk aan Zee, waaraan het staalbedrijf zijn naam verbonden heeft en dat ook zijn oorsprong vindt bij het bedrijf, gaat de hele wereld over en mag zich zeker in de weekenden steevast verheugen op een groot aantal bezoekers. Voor automobilisten de Zeestraat de enige route om in Wijk aan Zee te komen. Voorbijgangers die het niet eens zijn met de blokkade, schreeuwen van alles naar de actievoerders. (Foto’s: Inter Visual Studio / Koen de Boer)