Examen ruiterbewijs op manege Kennemergaarde

Santpoort – Afgelopen zondag konden ruiters op manege Kennemergaarde deelnemen aan het examen voor het ruiterbewijs. Het ruiterbewijs is voor ruiters wat het rijbewijs is voor automobilisten. Het theorie-examen bestaat uit 35 meerkeuzevragen, waarvan de kandidaat er tenminste 28 goed moet beantwoorden om te slagen.

Het praktijkexamen bestaat uit twee delen. Eerst wordt een rijproef afgelegd op een buitenterrein. Daarbij moeten de kandidaten voorgeschreven verrichtingen laten zien, zoals correct op- en afstijgen, been van het paard optillen, stap, draf (lichtrijden en doorzitten), galop (individueel en in de groep) draven zonder beugels, rijden met één hand, verlichte zit, enkele sprongen vanuit galop over een oxer van circa zestig centimeter hoog en obstakeloefeningen.

Verkeerssituaties

Wanneer dit met goed gevolg is afgelegd, volgt de rit over de openbare weg. Daarbij test men het gedrag van de kandidaat in verkeerssituaties. In de route komen diverse verkeerssituaties voor, zoals een weg en kruispunt oversteken, stilstaan, afslaan, toepassen verkeersregels en inschatten van situaties. Aan het eind van deze spannende dag was de uitslag bekend en zijn Alma Westerman, Celina Groen, Lotte Levin, Myrthe Kersbergen, Renske de Blok, Nina Wesselink, Teuntje Wesselink, Roos Hartman en Freke van Anken geslaagd.

Op de foto:
De geslaagde kandidaten met instructrice Kirsten. (Foto: Manege Kennemergaarde)