Eten, drinken, dansen en sporten in Stadspark IJmuiden

IJmuiden – Afgelopen zaterdag vond in Stadspark IJmuiden alweer de derde Sport- en Cultuurmarkt plaats. Een heel park vol genietende kinderen, trotse ouders en opa’s en oma’s, lekker eten, toffe muziek, dansoptredens, ideeën voor de vrije tijd en lekker veel sportieve activiteiten. Dit alles onder het motto van ‘verbinding’ en tot stand gekomen door de samenwerking tussen SRO Velsen, St. Sportsupport en St. Welzijn Velsen. Ook de Turkse Kuba moskee hield een open dag en bewees maar weer eens dat het een gemeenschapshuis is en bijzonder gastvrij voor iedereen.

Door Ingeborg Baumann

Al van verre hoorde je het gejoel van kinderen die zich duidelijk kostelijk vermaken. Buurtsportcoach Velsen Annelies is blij met de opkomst. Vorig jaar was het namelijk bloedjeheet en hoe leuk een evenement ook is, dan zit je toch liever op het strand. Dit jaar was het perfect weer, niet te warm en niet te koud en geen regen. Dat is al heel wat dit voorjaar.

Dik winnen

Damclub IJmuiden promoot graag dammen voor de jeugd. Ook dat lukt vandaag. ,,We hebben veel aanloop van jeugd en het is heel leuk om te zien dat ze al best goed kunnen dammen. Volgend jaar bestaan we honderd jaar en gaan we groots uitpakken.’’ Intussen is de 10-jarige Jordan dik aan het winnen van zijn vader Edwin.

(Foto: Ton van Steijn)

Hey oma

De rij voor het schminken is best lang en van het springkussen wordt enthousiast gebruikt gemaakt. Ook Soli trekt belangstelling, leuk natuurlijk om eens op een echte trompet te ‘spelen’. Er komt een pittig geluid uit zo’n trompet, blijkt als er enthousiast op wordt geblazen.

(Foto: Erik Baalbergen)

Dan klinkt het door de speakers: ,,Hey oma, u vroeg me wanneer ze zouden gaan dansen. Nou, nú hoor.’’ Oma blijkt eten aan het halen te zijn maar DJ Dude zegt: ,,Deze man is relaxed dus het komt allemaal goed.’’ Ook DJ Dylan, hij houdt regelmatig een disco voor mensen met een beperking, is lekker op dreef. De Cooking Sisters, waarschijnlijk is oma daar, hebben een heerlijke pot met harira (Marokkaanse soep) gemaakt en de broodjes hete kip rúiken in ieder geval verukkelijk.

(Foto: Ton van Steijn)

EKade

In een soort opblaasbaar voetbalveld wordt 4X4 voetbal gespeeld. Dat veld blijkt EKade gedoopt te zijn. Geniale naam natuurlijk. Het voetbalveld wordt ook op de Havendagen, op de kade ja, opgesteld.

(Foto: Erik Baalbergen)

Overal staan mensen met elkaar te praten en te genieten van kinderen die optreden of zich vermaken, wethouders lopen rond met hun kroost terwijl ze smikkelen van een ijsje, in de moskee is gezellig, aan tafels zitten opa’s met een andere culturele achtergrond op te scheppen tegen een geboren, getogen en met hart en ziel verbonden IJmuidense opa. Verbinding in een Stadspark. Mooier kan bijna niet en fijn om te zien.

(DJ Dylan en citymarketeer Friso Huisinga. Foto: Erik Baalbergen)

Kijk op sportloketvelsen.nl/nieuws voor meer informatie.