Eindopdracht fotografieleerlingen Tender College levert weer mooie plaatjes op

De eindopdracht fotografie leverde fraaie plaatjes van IJmuiden op, zoals deze foto van een avondwandeling langs het strand. (Foto: Ricardo Berg)

IJmuiden – Het einde van het schooljaar is in aantocht en dat betekent het afronden van verschillende opdrachten. Zo ook voor leerlingen 3 VMBO bij het keuzevak fotografie op het Tender College. Dit keuzevak, aangeboden in het derde jaar van het VMBO, leert de leerlingen omgaan met de camera en alle fotografische aspecten die daarbij horen. Zo wordt er aandacht besteed aan onderwerpen als perspectieven, kleurgebruik, ISO, diafragma, kadervorming en ga zo maar door. Gedurende het schooljaar krijgen de leerlingen diverse foto-opdrachten voorgeschoteld en deze worden door docent Mattijs Kuiper beoordeeld op verschillende criteria. Als eindopdracht maken de leerlingen een fotoserie met als onderwerp ‘Geef Velsen een gezicht’.

De rozentuin. (Foto: Michal Bober)

Deze opdracht, die door Citymarketeer Friso Huizinga beoordeeld wordt, levert vaak mooie, verrassende plaatjes op. De leerlingen zijn gedurende een periode van een maand op pad geweest om herkenbare plekken binnen de gemeente Velsen op de gevoelige plaat vast te leggen. Bij de beoordeling van de foto’s wordt goed gekeken of de leerlingen gebruik hebben gemaakt van de verschillende aangeleerde fotografische technieken. ,,Even klikken en klaar is er niet bij’’, aldus Kuiper. ,,We zijn niet op zoek naar vakantiekiekjes. Het is erg belangrijk dat ik terugzie wat de leerlingen gedurende het jaar hebben geleerd.’’ Uit de foto’s is door de citymarketeer een selectie gemaakt van meest aansprekende plaatjes. Een prachtig resultaat na een jaar lang zwoegen. Voor alle leerlingen geldt dat ze dit keuzevak met een dikke voldoende op hun diploma terug zullen zien.

De watertoren. (Foto: Marit Peters)