Eikenhouten hekken rond buitenplaats Beeckestijn

Als trotse beheerder werkt Natuurmonumenten al enkele jaren aan het uitvoeren van het versterkingsplan voor Beeckestijn. Dit plan is samen met verschillende betrokkenen opgesteld om de cultuurhistorie en de bijzondere tuinstijlen van de buitenplaats te bewaren en de recreatieve mogelijkheden in het park te versterken.

Als buitenplaats heeft Beeckestijn van oudsher meerdere ingangen. Deze ingangen worden nu voorzien van nieuwe hekken. Daarmee krijgt Beeckestijn nóg meer de uitstraling van een buitenplaats en krijgen bezoekers echt het gevoel dat ze een bijzondere plek betreden. De hekken met ingefreesde letters ‘Buitenplaats Beeckestijn’ zijn gemaakt van onbehandeld eikenhout uit de eigen bossen van Natuurmonumenten.

Ook in het nieuwe jaar gaat Natuurmonumenten door met het opknappen van Beeckestijn. De beloopbaarheid van de paden wordt verbeterd en in het voorjaar wordt de bloemenwaaier – de parel van Beeckestijn – heropend. Deze wordt opnieuw ingeplant met beplanting uit de periode van de oorspronkelijke aanleg, de 18e eeuw. Het belooft een kleurrijk geheel te worden met talrijke bolgewassen en vaste planten.

In het najaar gaat Natuurmomenten samen met de gemeente Velsen aan de slag met het herstel van de voorzijde, de parkeerplaats bij de hoofdentree en de ingang bij de kapelwoning.

De herstelwerkzaamheden op Beeckestijn zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Stichting Vrienden van Beeckestijn, Stichting Zabawas en andere particuliere gevers en de leden van Natuurmonumenten. (foto: Natuurmonumenten)