Eeuwfeest Tata Steel van start

Met de lancering van een speciale jubileumwebsite www.100jaarstaal.nl heeft Tata Steel in IJmuiden deze week het startsein gegeven voor de viering van het 100-jarig jubileum van het staalbedrijf in de IJmond.

Op de website staan onder meer persoonlijke verhalen van medewerkers, omwonenden, klanten en andere relaties. Een deel daarvan in de vorm van teksten en een deel in de vorm van video- en geluidsopnames. De reeks wordt gedurende het jaar aangevuld, om uiteindelijk uit te groeien tot een collectie van 100 verhalen.

Er staan in 2018 verschillende jubileumactiviteiten op het programma, met als hoogtepunt een reeks festiviteiten rond 20 september, de dag waarop in 1918 de NV Koninklijke Nederlandsche Hoogovens en Staalfabrieken is opgericht.

Dat het staalbedrijf jarig is, kan sinds dit weekend geen bezoeker meer ontgaan. Op de monumentale glazen luchtbrug van het Dudok Huis, het hoofdkantoor in IJmuiden, is met folie het jubileumlogo en de tekst ‘100 jaar staal in de IJmond’ aangebracht.

,,Ik ben er trots op dat ons bedrijf al 100 jaar lang een belangrijke rol speelt in zowel de regionale als landelijke economie”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. ,,We zijn uitgegroeid tot een van de meest innovatieve en meest duurzame staalbedrijven ter wereld. De kwaliteit van onze producten wordt hoog aangeschreven. In de Verenigde Staten is ‘Dutch steel’ synoniem voor staal van superieure kwaliteit.”

,,En op het gebied van staal maken op een zo duurzaam mogelijke manier, met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot, behoren we eveneens tot de wereldtop. We zijn daarbij winstgevend en investeren voortdurend in onze site in IJmuiden. Een mooi voorbeeld daarvan is de bouw van een extra, derde continugietmachine in de Staalfabriek. Daarmee kunnen we over een jaar nog meer geavanceerde hogesterktestalen produceren, onder meer voor toepassingen in auto’s.”

,,Het meest trots ben ik op onze medewerkers. Wat hen typeert is een tomeloze ambitie en het vermogen om slimme, creatieve oplossingen te bedenken om continue te blijven innoveren. Onze medewerkers staan aan de basis van de innovatiekracht van dit bedrijf. Zij staan dan ook centraal tijdens het vieren van ons jubileum. En wie hier ook op bezoek komt, van ministers tot klanten, steeds weer hoor ik terug dat het hen opvalt hoe bevlogen en trots op ons bedrijf onze medewerkers zijn. Ik kijk ernaar uit om samen met onze medewerkers en al onze relaties dit jaar tot een onvergetelijk jubileumjaar te maken.” (foto: Tata Steel)