Eerste robotjes voor kleuters Beekvliet

Op basisschool de Beekvliet zijn de eerste robotjes deze week de klas in gereden. Het gaat om programmeerbare rijdende wagentjes in de vorm van een bij. 

Het bijtje is met allerlei instructies te programmeren en legt daarna volgens de opdrachten een parcours af. De kinderen worden zo gestimuleerd om ruimtelijk te denken, te tellen, afstanden te schatten en een serie opdrachten te onthouden.

Er kan bijvoorbeeld de opdracht gegeven worden om de robot op een mat met afbeeldingen van het ene plaatje naar het andere te laten rijden.

De kinderen kijken samen hoeveel stappen de robot vooruit of achteruit moet en waar deze moet draaien om uiteindelijk op de juiste plek aan te komen. Op eenvoudige wijze kunnen ze de commando’s invoeren en daarna kijken of de robot echt op de juiste plaats terechtkomt.

De Beekvliet heeft met het eigen technieklokaal en de samenwerking met Tata Steel veel oog voor het vak wetenschap en techniek. Het robotbijtje is een voorbeeld van hoe techniek ingezet wordt om kinderen dingen te leren die voorheen vooral met statisch materiaal aangeboden werden.

Het werken met de robotbij is voor de kinderen natuurlijk wel een heel leuke manier om het ruimtelijk inzicht te vergroten. En de allereerste programmeervaardigheden worden er ook nog bij opgedaan. Spelenderwijs komen er zo heel wat vaardigheden en begrippen voorbij.

En, hoe modern ook, zo hoort het in een kleuterklas natuurlijk ook!