Eerste huishoudens Velsen-Noord hebben weer gas

Tientallen medewerkers van Liander werken dag en nacht door om de gastoevoer in Velsen-Noord te herstellen. In 247 huishoudens kan de centrale verwarming weer aan. Omdat de monteurs van deur tot deur gaan, kan het nog dagen duren voordat de problemen in alle 1.300 woningen zijn opgelost. Circa 2,5 km van de in totaal 6 km vervuilde hoofdgasleiding is nu schoongemaakt.

Bewoners konden donderdagmiddag elektrische kachels ophalen, maar daar werd mee gestopt toen bleek dat de stroom in delen van de wijk uitviel. De gemeente Velsen riep vervolgens op terughoudend te zijn met het gebruik van apparaten die veel stroom gebruiken en per huishouden slechts één elektrische kachel te gebruiken. De oproep blijft van kracht zolang het risico op piekbelasting aanwezig is. Dit is onder meer het geval in de Geelvinckstraat, waar de gasvoorziening deels is hersteld.

Het Rode Kruis en waterleidingbedrijf PWN hebben sinds donderdagmiddag circa 500 dekens uitgereikt. Wie een warme douche wil nemen, kan tussen 08.00 en 17.00 uur terecht in de bedrijfsschool van Tata Steel aan de Rooswijkweg. De DekaMarkt deelt gratis soep en warme chocolademelk uit. Veel bewoners helpen hun oudere of hulpbehoevende buren. Velsense wethouders hebben via sociale media laten weten geraakt te zijn door de sociale cohesie in Velsen-Noord.

Dit weekeinde is de politie een handvol woningen en bedrijfspanden binnengegaan om de gaskraan dicht te draaien. Om dit mogelijk te maken heeft burgemeester Weerwind een noodverordening afgekondigd. Liander was hier al meerdere keren aan de deur geweest, maar trof steeds niemand aan. Bewoners die hun huis niet in kunnen omdat de sloten zijn vervangen, kunnen contact opnemen met de gemeente Velsen: 0255-567200.

Basisschool De Triangel is weer aangesloten op het gasnet. De leerlingen krijgen maandag les in een warm schoolgebouw.

Het informatiepunt in de wijk ter hoogte van het Stratingplantsoen 59-73 is dagelijks geopend van 09.00 tot 21.00 uur.

Zie ook: ‘1.000 huishoudens mogelijk dagen zonder gas.’

(foto: Ko van Leeuwen)