1.000 huishoudens in Velsen-Noord mogelijk dagen zonder gas

Circa 1.000 huishoudens in Velsen-Noord zitten mogelijk dagen zonder gas. Dat meldt de gemeente Velsen. Door een gaslek, donderdagochtend tijdens graafwerkzaamheden ontstaan, is zand en water in de leiding gekomen. Netbeheerder Liander laat weten dat het lek is gedicht, maar dat het nog dagen kan duren voordat de gastoever overal is hersteld. In totaal is zes kilometer leiding vervuild.

Alle huishoudens hebben opdracht gekregen om hun gaskraan dicht te draaien om beschadiging van gastoestellen te voorkomen. Donderdag zijn monteurs van Liander tot middernacht bij huishoudens in het getroffen gebied langs geweest om de situatie op te nemen en persoonlijk een informatiebrief te overhandigen. Hier zijn ze vrijdagochtend in alle vroegte mee verder gegaan. Bij ieder huishouden moet de leiding worden gecontroleerd voordat de gaskraan weer open gezet kan worden. Dit is een tijdrovende klus.

Burgemeester Franc Weerwind is begaan met het lot van de bewoners. ,,Een hele wijk in Velsen-Noord heeft waarschijnlijk voor langere tijd geen gas. Dat is vooral heel vervelend nu het zo koud is. Samen met Liander doen we er alles aan om het ontbreken van gas zo snel mogelijk op te lossen. Maar dat kan nog wel dagen duren. Ik vertrouw er op dat we elkaar zoveel mogelijk helpen. Zorg goed voor uzelf en goed voor elkaar. Help uw buren, ga niet zelf knutselen om het warm te krijgen maar kijk voor tips op www.liander.nl.”

De volgende 20 straten zitten sinds donderdagochtend zonder gas: Coymansstraat, De Raetstraat, Duinvlietstraat, Geelvinckstraat, Heirweg, Hoeufftstraat, Ir. Krijgerstraat, Ladderbeekstraat, Meerweidenlaan, Melklaan, Pelsstraat, Schulpweg, Starrebosstraat, Stratingplantsoen, Van Rijswijkstraat, Verbindingsstraat, Wardenaarstraat, Watervlietstraat, Wijkeroogstraat en Wijkerstraatweg. Naast woonhuizen zijn ook verschillende winkels getroffen door de gasstoring.

Liander heeft een informatiepunt geopend ter hoogte van Stratingsplantsoen 59-73. Bewoners met vragen kunnen ook bellen met de gemeente Velsen: 0255-567200.

Getroffen huishoudens ontvangen een vergoeding van 120 euro per 24 uur (eerste 24 uur 135 euro). Dit bedrag dient ter compensatie van extra stroomkosten of voor een hotelovernachting. Liander maakt het geld binnen tien weken over. Hiervoor hoeven de bewoners niets te doen, de netbeheerder vraagt het rekeningnummer op bij de energieleverancier.

Klik hier voor het laatste nieuws van de gemeente Velsen.

Klik hier voor het laatste nieuws van Liander.

(foto: Michel van Bergen)