Eerste activiteit BRAK! op Dag van de Duurzaamheid

Op woensdag 10 oktober vindt de jubileumeditie van de Dag van de Duurzaamheid plaats. Een mooi moment voor een eerste activiteit in het nieuwe onderkomen van BRAK! Science Center, dat sinds eind augustus een plek heeft gekregen in een duurzaam geproduceerd Wikkelhouse aan de rand van het Kennemermeer.
Natuurlijk staat deze activiteit in het teken van duurzaamheid. Om 14.30 uur leest wethouder Sebastiaan Dinjens voor aan de kinderen van BSO Partou waarna de kinderen aan de slag gaan met het maken van een bloem die werkt op zonne-energie. Naar idee van Jan Terlouw krijgt de wethouder een zogenaamde Toekomststoel aangeboden. Deze stoel is versierd door kinderen met boodschappen en wensen voor een duurzame toekomst en krijgt een vaste plek in BRAK!.
De jaarlijkse Voorleesactie tijdens de Dag van de Duurzaamheid is inmiddels een begrip en is net als de dag zelf 10 jaar geleden voor het eerst van start gegaan. De actie wordt in Amsterdam afgetrapt door burgemeester Femke Halsema met een Centraal Voorleesmoment. De vele burgemeesters, wethouders, docenten en pabo-studenten zullen net als Femke Halsema en wethouder Sebastiaan Dinjens voorlezen uit een speciaal voor deze dag gemaakte verhalenbundel. Dit jaar is de titel: De kracht van nieuwe energie.
De kinderen van de woensdagmiddaggroep van BSO Partou gaan ook aan de slag met het maken van wensen voor een duurzame toekomst. Samen met de Toekomststoel, die ’s ochtends al is gemaakt door kinderen van de Franciscusschool uit IJmuiden, krijgen deze wensen een plek in BRAK!. De Toekomststoel is een idee van Jan Terlouw: de versierde lege stoel zal aanschuiven aan alle vergaderzalen op het stadhuis en andere plekken waar besluiten worden genomen. Hij staat symbool voor de duurzame toekomst die daarmee een stem krijgt bij iedere beslissing.
De Toekomststoel kan inspireren, een plek ter overdenking bieden, of symbool staan voor de volgende generatie.Sinds deze zomer biedt een Wikkelhouse onderkomen aan Science Center BRAK! aan de rand van de duinen. Met publieksactiviteiten, citizen science onderzoek, natuur- en milieueducatie en ontmoetingen tussen wetenschap en bedrijfsleven worden de mogelijkheden onderzocht om BRAK! een vast onderkomen te geven in het hart van het nieuwe kustdorp IJmuiden aan Zee. Kijk voor alle activiteiten dit najaar en voor meer informatie op brak.ijmuiden.nl.
BRAK! IJmuiden is een initiatief van gemeente Velsen in samenwerking met Pieter Vermeulen Museum, Natuurmonumenten, PBN, KIMO Nederland, PWN, Hogeschool van Amsterdam, KNMI, Kondor Wessels Vastgoed, en Universiteit Leiden. BRAK! IJmuiden onderzoekt de mogelijkheden voor samenwerking met overige geïnteresseerden. (foto: gemeente Velsen)