Een kijkje in de keuken van de industrie

Velsen – Op een groot aantal locaties werd deze week uitgebreid aandacht besteed aan de historie achter de talrijke industriële activiteiten die deze regio kenmerkt. Zo kon een kijkje worden genomen bij Tata Steel in Velsen, konden in Beverwijk de geheimen van de haven worden ontdekt en gingen in Zaanstad de poorten van koekjesfabriek Verkade open voor het publiek.

Door de combinatie van muziek, dans en theater en informatie over de brede industriële activiteiten in deze regio anderzijds was de Week van de Industriecultuur voor jong en oud een interessante en vermakelijke belevenis. Een radiotour bracht bezoekers terug naar het IJmuiden van de jaren 30. Wandelend of met behulp van de speciaal voor deze gelegenheid aangerukte groepsfietsen kon worden deelgenomen aan deze unieke theatervoorstelling in de open lucht, waarin het draaide om een mysterieuze dame, die meereisde op het zeeschip Calypso dat in 1935 door de politie in de Noordersluis werd bezocht. Ze bleek te zijn verdwenen van het schip op het moment dat de politie haar wat vragen wilde stellen over haar man, een diamantwerker uit Amsterdam. Een grote zoektocht volgde. De bezoekers aan deze bijzondere voorstelling kregen zo een tour voorgeschoteld langs een aantal historische plekken van industrieel IJmuiden. De toren van het Zee- en Havenmuseum werd ter gelegenheid van de Week van de Industriecultuur door een groene schijnwerper kunstzinnig uitgelicht.

Ook in het komende weekeinde zijn er nog activiteiten. Zo wordt de theaterproductie WALD op het Forteiland nogmaals opgevoerd. Deze voorstelling is geïnspireerd door de vraag wat naderende rampspoed met een mens doet. Het is een performance waarbij de acteurs zelf naar de achtergrond treden en het publiek samen met de omgeving de hoofdrol laten spelen. Kijk op www.industriecultuur.nl voor gratis reservering. Ook is de tentoonstelling van Eric Coolen nog de hele week te bezoeken in restaurant De Meerplaats. Het jaarlijks terugkerende evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Velsen, Beverwijk en Zaanstad. (tekst: Bos Media Services/foto’s: Ton van Steijn)