Herfst

Een duurzamere tuin creëren? Vijf gouden tips

PARTNERBIJDRAGE

Mag het allemaal wel wat gezelliger, duurzamer en dus natuurlijker in je tuin? Jeuken je handen om een grootscheepse metamorfose in je gekoesterde buitenplaats te realiseren? Dan is onderstaande artikel met vijf gouden tips het lezen absoluut waard. Van het verantwoord afvoeren van tuinafval tot het secuur snoeien van waardevol groen.

Diverse soorten containers te huur, ook voor groenafval

Voordat je überhaupt een tegel uit het terras licht of een dode struik uitgraaft, zorg je voor een of meer containers waarin je het (groen)afval kunt dumpen. Dat werkt prettiger, in de wetenschap dat alles op een verantwoorde manier wordt afgevoerd en soms zelfs gerecycled. Een groencontainer huren en/of eentje voor het vele puin, is zo geregeld.

Eruit met dat beton

Heeft je tuin de gezelligheid van een parkeergarage, met al die grauwe, grijze, betonnen tegels? Eruit met die handel. Wil je een terras, kies dan voor een houten vlonder of tegels in kleuren die meer bij de natuur passen. Betonverf is ook een oplossing, maar van tijdelijke aard – want aan slijtage onderhevig. Nieuwe tegels staan frisser, net als een terras van duurzaam hout. Een andere optie is het plaatsen van graszoden.

Creëer biodiversiteit

Ook duurzaam: dieren welkom heten in je tuin. Niet dat je meteen kippen of geiten gaat houden – deze behoeven de nodige zorg – maar het plaatsen van een insectenhotel of een vijver draagt bij aan de biodiversiteit. Bijen worden bijvoorbeeld met uitsterven bedreigd, terwijl het zeer nuttige dieren zijn. Zoek maar eens op welke dieren je in je tuin kunt uitnodigen, en vooral welke belangrijke functie ze vervullen.

Wees wijs met water: koop een besparende watertank

Een watertank die regenwater opvangt vanuit je dakgoot, zorgt ervoor dat je altijd – ook in de zomer – voldoende sproeiwater tot je beschikking hebt voor al het groen. Of om het opzetzwembad te vullen. Of om je trouwe hogedrukreiniger op aan te sluiten. Kijk op internet voor een watertank, ze zijn verrassend betaalbaar en je hebt de kosten er überhaupt snel uit.

Bomenverzorging in plaats van omkappen

Het is een bekend onderwerp in De Rijdende Rechter: een boom. Als je eenmaal zeker weet dat de woudreus op jouw terrein staat, roep je de deskundige hulp van een bomenverzorger in. Deze zijn in elke regio wel te vinden. Zij snoeien je boom op secure wijze, zodat er bij stormen geen grote takken afbreken en de boom in al zijn schoonheid en waarde kan blijven bestaan. Denk eraan dat het lukraak omhakken van bomen wettelijk strafbaar is.