Echtpaar Bijl zeventig jaar getrouwd

Haarlem – Burgemeester Jos Wienen bracht onlangs een bezoek aan Tet (89) en Jo (90) Bijl ter gelegenheid van het 70-jarig huwelijk. Hoewel het echtpaar in Haarlem woont, zullen veel inwoners van de gemeente Velsen de jubilarissen ongetwijfeld kennen uit de tijd dat ze een kledingzaak runden, eerst in Santpoort, later in IJmuiden.

Vanuit het Groningse Ontswedde, een dorp in de gemeente Stadskanaal, kwam het echtpaar Bijl met twee kleine kinderen in de jaren 50 naar Santpoort. Aan de St. Martinstraat 16 waren nieuwe winkelpanden gebouwd met woningen erachter. Voor 12.000 gulden werden ze eigenaar van zo’n pand, waar ze tien jaar hun kledinghandel dreven. Het leverde aanvankelijk problemen op, want: ,,Ik was marktkoopman, maar had geen middenstandspapieren.’’ Na de derde boete kreeg hij twee jaar de tijd om die papieren alsnog te regelen en dat lukte. In 1963 kocht het echtpaar het winkelpand aan de Kennemerlaan 39 in IJmuiden en daar werd de handel voortgezet. Toen Tet en Jo Bijl zich in 1990 terugtrokken uit de zaak, nam een van hun zoons het bedrijf over. In 2003 sloot de winkel voorgoed de deuren. ,,Graag willen we al onze klanten van destijds bedanken voor hun vertrouwen’’, aldus het echtpaar Bijl.

Op de foto:
De Haarlemse burgemeester Jos Wienen feliciteerde het echtpaar Bijl met het zeventigjarig huwelijksjubileum. (Foto: aangeleverd)