Dorp vol vrolijke gezichten

Het bestuur en de ruim 400 vrijwilligers van de Harddraverijvereniging Santpoort kunnen terugkijken op een geslaagd en drukbezocht dorpsfeest. Voorzitter Bas Kuntz doet liever geen uitspraken over het bezoekersaantal, maar laat wel doorschemeren dat het Dance Valley en Dutch Valley samen overschrijdt.

Verspreid over acht dagen werden in Santpoort ruim veertig verschillende evenementen gehouden, variërend van de kortebaandraverij tot het buikschuiven. De horeca in de Hoofdstraat zorgde iedere avond voor live-muziek en tapte vele tienduizenden biertjes. De Oldtimerdag op de laatste zaterdag was ook een groot succes, maar eigenlijk gold dat voor elke activiteit in de feestweek.

,,Het was een topweek met mooi weer en een opeenstapeling aan hoogtepunten’’, zegt Bas Kuntz (rechts op de foto). ,,Dat we de recordomzet van de kortebaan opnieuw hebben overschreden vind ik heel bijzonder, maar ook de vele positieve reacties op het nieuwe kermisterrein zullen mij zeker bijblijven.”

,,Wat ik misschien wel het mooiste vind, is het plezier dat de deelnemers, bezoekers en vrijwilligers beleven aan de evenementen. Je ziet alleen maar vrolijke gezichten en genietende mensen. Daar doen we het voor.’’

Met ‘we’ bedoelt Kuntz zijn negen bestuursleden en de commissies en stichtingen die het dorpsfeest met elkaar organiseren. ,,Ons draaiboek is zo goed en het onderlinge vertrouwen zo groot dat het als een geoliede machine functioneert’’, aldus de voorzitter.

Financieel leunt de Harddraverijvereniging Santpoort zwaar op de kermisexploitanten, sponsors en de ruim 1.500 leden. Een ludieke wervingscampagne leverde de vereniging bijna 100 nieuwe leden op.

Onder alle leden werd een compleet verzorgd arrangement op Landgoed Duin & Kruidberg verloot. ,,De betrokkenheid vanuit het dorp is groot en daarom is het belangrijk af en toe iets terug te doen’’, aldus Kuntz.

De samenwerking met politie, gemeente en beveiliging noemt hij ‘optimaal’. ,,De lijnen zijn heel kort en in combinatie met het lik-op-stukbeleid heeft dat geresulteerd in een week die goed is verlopen’’, aldus Kuntz. ,,Natuurlijk zijn er incidenten geweest, dat kan niet anders met zoveel mensen. Maar we zaten er bovenop en hebben de procedures in de loop van de week geperfectioneerd.’

Een aantal feestverstoorders heeft een gebiedsverbod  gekregen dat dertien maanden geldt. Zij zijn dus ook volgend jaar niet welkom. (foto: Dorpsfeest Santpoort)