Doorstroming historische Alenbeek hersteld

Op buitenplaats Beeckestijn zijn alle oeververbindingen, beschoeiingen en duikers van de historische Alenbeek hersteld. Hiermee is een grote wens van Natuurmonumenten, de Vrienden van Beeckestijn en de regelmatige bezoekers van Beeckestijn in vervulling gegaan.

De Alenbeek is een echte duinrel (watergang) die al in de 15e eeuw bekend was. De beek loopt dwars door de buitenplaats en zorgt dat overtollig water afgevoerd wordt richting de polder. Hij is meermalen verlegd door de toenmalige eigenaren van de buitenplaats, maar heeft altijd zijn loop door Beeckestijn gehad.

Boswachter Mike van Leeuwen: ,,Het is nu weer mogelijk duin- en kwelwater af te voeren en de waterhuishouding op Beeckestijn te herstellen. Veel van de oeverkanten op de buitenplaats waren de afgelopen jaren ingezakt. Hierdoor raakten duikers verstopt en stroomde het water niet meer door. Nu de oevers weer mooi zijn gemaakt, stroomt het water ’s winters weer goed door, waardoor we hopelijk weer meer visjes, kikkers, salamanders en vogels aantrekken.”

Natuurmonumenten gaat de aankomende maand ook de vazen rondom de historische schulpvijver in het hart van de buitenplaats terugplaatsen. ,,Veel van de vazen zijn de afgelopen jaren vernield door hangjeugd, maar we willen de vijver graag weer de uitstraling geven die hij verdiend”, aldus Van Leeuwen. ,,Er staan er nu nog maar drie, maar binnenkort staan ze er alle acht weer. We hopen dat bezoekers samen met ons opletten dat de vazen blijven staan.”

Met het herstel van de stroming in de Alenbeek en de plaatsing van de vazen loopt Natuurmonumenten vooruit op de uitvoering van het Toekomstplan Beeckestijn. Om de bijzondere cultuurhistorie van buitenplaats Beeckestijn te bewaren en de recreatie in het gebied te versterken, heeft Natuurmonumenten samen met verschillende betrokkenen een omvangrijk herstelplan opgesteld voor de lanen, tuinen en waterpartijen. Voor de verdere uitvoering van het plan is samenwerking met en financiële steun nodig van vrienden, fondsen, bedrijven en omwonenden.

Van Leeuwen: ,,Door zijn bijzondere architectuur en vele tuinstijlen is Beeckestijn beroemd in heel Europa. Nergens komen zoveel verschillende stijlen voor als hier. We kunnen hier in Kennemerland en Velsen echt trots op zijn.” (foto: Natuurmonumenten)